Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η Ελβετία αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την παραγωγή ζωικών προϊόντων

Η Ελβετία αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την παραγωγή ζωικών προϊόντων. Η νέα σήμανση τροφίμων ενημερώνει τους καταναλωτές για τις επώδυνες πρακτικές εις βάρος των ζώων

 

Η Ελβετία αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την παραγωγή ζωικών προϊόντων. Η Ελβετία κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και την ηθική ενημέρωση των καταναλωτών, εισάγοντας νέα υποχρεωτική σήμανση για ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά. Από την 1η Ιουλίου, σε όλα τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να αναγράφεται ρητά εάν έχουν χρησιμοποιηθεί επαχθείς μέθοδοι εκτροφής ή επεξεργασίας χωρίς αναισθησία ή μέτρα ανακούφισης του πόνου.

Η Ελβετία αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από την παραγωγή ζωικών προϊόντων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης, οι ετικέτες θα αποκαλύπτουν για πρώτη φορά με σαφήνεια αν τα ζώα που παρήγαγαν αυτά τα προϊόντα έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς, κακομεταχείριση ή άλλες βάναυσες πρακτικές. Το μέτρο καλύπτει τόσο εγχώρια όσο και εισαγόμενα προϊόντα και περιλαμβάνει επιχειρήσεις λιανικής, εστιατόρια και παραγωγούς.

Ποια προϊόντα αφορά η νέα σήμανση:

  • Βοδινό κρέας από ζώα που ευνουχίστηκαν ή αποκερατώθηκαν χωρίς αναισθησία.
  • Χοιρινό με επεμβάσεις όπως κόψιμο δοντιών ή ουράς χωρίς ανακούφιση από τον πόνο.
  • Αυγά και κρέας πουλερικών, όταν έχει προηγηθεί αποκοπή ράμφους.
  • Γάλα από αγελάδες που έχουν υποστεί αποκεράτωση χωρίς παυσίπονα.
  • Πόδια βατράχων που συλλέχθηκαν χωρίς αναισθησία.
  • Ήπαρ και κρέας πάπιας ή χήνας από ζώα που υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστική πάχυνση – μια μέθοδο που απαγορεύεται στην Ελβετία αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε άλλα κράτη.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι η μεταβατική περίοδος δύο ετών θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την απαγόρευση εισαγωγής γούνας και προϊόντων γούνας που παράγονται με βάρβαρους τρόπους, όπως η εκδορά ζώων ζωντανών.

Η νέα πολιτική έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης πίεσης για βελτίωση των συνθηκών ευζωίας των ζώων, με τις μελέτες να δείχνουν ότι οι περισσότερες διεθνείς εταιρείες τροφίμων αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κοινού. Η πιο πρόσφατη έκθεση BBFAW (Business Benchmark on Farm Animal Welfare) αποκάλυψε ότι 93% των επιχειρήσεων έλαβαν χαμηλή βαθμολογία για την πρόοδό τους στα ζητήματα ευημερίας ζώων.

Παράλληλα, στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν ότι η κοινωνία έχει στραφεί εναντίον πρακτικών όπως ο περιορισμός ζώων σε μικρούς χώρους, η βίαιη αποκοπή ανατομικών τμημάτων (ράμφους, ουράς, δοντιών) και η απουσία αναισθησίας κατά τη διάρκεια επώδυνων διαδικασιών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Nicky Amos, Εκτελεστική Διευθύντρια του BBFAW:

«Αν και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι υψηλή, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να μετατραπεί σε συστηματική αλλαγή στον κλάδο των τροφίμων. Πάρα πολλά ζώα συνεχίζουν να υποφέρουν από βάρβαρες πρακτικές».

Η Ελβετία δείχνει τον δρόμο, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να φωτίσουν τις σκοτεινές πτυχές της ζωικής παραγωγής και επιτρέποντας στους καταναλωτές να επιλέγουν με πλήρη γνώση των συνεπειών. Πλέον, η ηθική στάση απέναντι στο φαγητό περνά και από το… ράφι του σούπερ μάρκετ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!