Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Αποκάλυψη μιας χαμένης πόλης 3.500 ετών στο Περού

Αποκάλυψη μιας χαμένης πόλης 3.500 ετών στο Περού. Το Πενίκο, ο κρυφός κόμβος της αρχαίας Αμερικής. Μια αρχαία μητρόπολη αναδύεται από το παρελθόν

Αποκάλυψη μιας χαμένης πόλης 3.500 ετών στο Περού. Αρχαιολόγοι στο Περού έφεραν στο φως μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: μια αρχαία πόλη, ηλικίας περίπου 3.500 ετών, που πιστεύεται ότι ήταν το Πενίκο. Αυτή η νέα πόλη αναδύεται ως ένας πιθανός εμπορικός σταθμός ζωτικής σημασίας, γεφυρώνοντας τις πρώιμες κοινότητες των ακτών του Ειρηνικού με εκείνες που ζούσαν στις Άνδεις και στη λεκάνη του Αμαζονίου, δημιουργώντας ένα δίκτυο που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο σε αυτή την έκταση.

Αποκάλυψη μιας χαμένης πόλης 3.500 ετών στο Περού

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η πόλη βρίσκεται περίπου 320 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, στην επαρχία Μπαράνκα, σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά λόφου σχεδόν 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ίδρυσή της τοποθετείται μεταξύ 1.800 και 1.500 π.Χ. – περίπου την ίδια εποχή που άκμαζαν οι πρώιμοι πολιτισμοί της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Πλάνα από drone αποκαλύπτουν μια κυκλική κατασκευή στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένη από τα ερείπια κτιρίων χτισμένων από πέτρα και λάσπη. Η τοποθεσία παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με την αρχαία πόλη Καράλ, τον παλαιότερο πολιτισμό στην αμερικανική ήπειρο, που βρίσκεται μόλις 27 χιλιόμετρα δυτικότερα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Πενίκο ίσως ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση του Καράλ, η οποία αποδίδεται σε κλιματική αλλαγή. Το Καράλ, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 5.000 χρόνια, θεωρείται σύγχρονο των μεγάλων πολιτισμών της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Σουμερίας και της Κίνας. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτούς, αναπτύχθηκε σε πλήρη απομόνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι δύο βυθισμένες κυκλικές αυλές του Καράλ πιστεύεται ότι χρησίμευαν ως τελετουργικοί χώροι συγκέντρωσης. Η Ρουθ Σέιντι, η αρχαιολόγος που ηγήθηκε της έρευνας για το Πενίκο και της ανασκαφής του Καράλ τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ότι η πρόσφατα αποκαλυφθείσα πόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση της εξέλιξης του πολιτισμού του Καράλ μετά την καταστροφή του από τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

«Και οι δύο πόλεις βρίσκονταν σε μια στρατηγική τοποθεσία για εμπόριο και για ανταλλαγές με κοινωνίες από την ακτή του Ειρηνικού, τα υψίπεδα και τη ζούγκλα», επισημαίνει η Σέιντι στην Telegraph. Ο Μάρκο Ματσακούαϊ, αρχαιολόγος και ερευνητής του υπουργείου Πολιτισμού του Περού, υποστηρίζει ότι η σημασία του Πενίκο έγκειται στο ότι αποτελεί συνέχεια της κοινωνίας του Καράλ, η οποία οδηγήθηκε στην παρακμή γύρω στο 1.800 π.Χ., πιθανώς λόγω ξηρασίας και πλημμυρών.

 

Μετά από οκτώ χρόνια εντατικής έρευνας, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει έως και 18 δομές στο Πενίκο, μεταξύ των οποίων ναούς, οικιστικά συγκροτήματα και εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Οι τοίχοι μιας κεντρικής πλατείας ξεχωρίζουν για τα γλυπτά ανάγλυφα και τις απεικονίσεις του πουτούτου – μιας σάλπιγγας από όστρακο που χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές και της οποίας ο ήχος μπορούσε να μεταδοθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Πιστεύεται ότι αυτά ήταν σύμβολα δύναμης και εξουσίας στην κοινωνία του Πενίκο.

Σε άλλα κτίρια, οι ερευνητές βρήκαν ανθρώπινα λείψανα, πήλινα γλυπτά ανθρώπινων και ζωικών μορφών, τελετουργικά αντικείμενα και περιδέραια φτιαγμένα από χάντρες και κοχύλια. Ο συνδυασμός των αντικειμένων από την περιοχή συνδυάζει επιρροές από την ακτή, τα βουνά και τη ζούγκλα – οδηγώντας στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα των αρχαιολόγων ότι η πόλη ήταν ένας σημαντικός κόμβος εμπορίου στην περιοχή.

Ο Γιόσιο Κάνο, εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Ζώνης του Καράλ, δήλωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης: «Τα δεδομένα που ανακαλύψαμε καταδεικνύουν τεράστιο όγκο εμπορίου στις γειτονικές κοιλάδες Σούπε και Χαουάρα. Επιπλέον έχουν βρεθεί στοιχεία ενσωμάτωσης και με τις ορεινές περιοχές και ζούγκλες, καθώς και σε μεγάλες αποστάσεις από την περιοχή της ανασκαφής».

Το Πενίκο εγκαινιάστηκε επίσημα για τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν την αρχαία πόλη στις 3 Ιουλίου. Στα πλαίσια του έργου, οι τελετουργικοί χώροι εντός της πόλης έχουν ανακατασκευαστεί ψηφιακά, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν πώς έμοιαζε η πόλη στην ακμή της.

Το Περού συνεχίζει να φιλοξενεί πολλές από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της αμερικανικής ηπείρου. Ανάμεσά τους είναι τα μεγαλοπρεπή ερείπια των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου, που χτίστηκε γύρω στον 15ο αιώνα – εκατοντάδες χρόνια μετά την άνθηση του Πενίκο. Επίσης, υπάρχουν οι μυστηριώδεις «γραμμές της Νάζκα», μια σειρά από γιγάντιες εικόνες χαραγμένες στο έδαφος σε μια ερημική περιοχή, που χρονολογούνται μεταξύ 200 π.Χ. και 500 μ.Χ. και έχουν γεννήσει στο παρελθόν εικασίες για εξωγήινη προέλευση. Η ανακάλυψη του Πενίκο προσθέτει ένα ακόμα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ της αρχαίας ιστορίας του Περού και της Αμερικανικής ηπείρου.


Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!