Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Kosmos 482 έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό

Ο αρχικός προορισμός του ήταν η Αφροδίτη, όμως δεν έφτασε ποτέ και παγιδεύτηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη για 53 χρόνια  

Επέστρεψε στη Γη μετά από 53 χρόνια κολλημένο στο διάστημα, το Kosmos 482, σχεδιασμένο να προσγειωθεί στην Αφροδίτη τελικά «εγκλωβίστηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Το σκάφος Kosmos 482, συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά της Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 2:24 π.μ. EDT (6:24 π.μ. GMT), ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos στο Telegram. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί και παραμένει ασαφές εάν το σκάφος προσεδάφισης έφτασε στον ωκεανό σε ένα κομμάτι.

Το Kosmos 482 ξεκίνησε το διαστημικό ταξίδι του το 1972, προοριζόταν να είναι μέρος του προγράμματος Venera της Σοβιετικής Ένωσης που συγκέντρωνε δεδομένα από την Αφροδίτη.

Αλλά μια δυσλειτουργία στο ανώτερο στάδιο του ενισχυτή πυραύλων Soyuz που ανύψωσε το σκάφος προς τον ουρανό καθάρισε την αποστολή του, αφήνοντας το σκάφος με αρκετή ταχύτητα για να βυθιστεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Τώρα, λιγότερο από 8.000 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, το μακρύ ταξίδι του σκάφους έχει οριστικά τελειώσει.

«Το διαστημικό σκάφος Kosmos-482 έπαψε να υπάρχει, τέθηκε σε τροχιά και έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό», έγραψε η Roscosmos στη μεταφρασμένη δήλωση στο Telegram. «Η κάθοδος του διαστημικού σκάφους παρακολουθήθηκε από το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Προειδοποίησης για Επικίνδυνες Καταστάσεις στο Κοντινό στη Γη Διάστημα».

Το Kosmos 482 κατασκευάστηκε ως αδελφό σκάφος του Venera 8, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 1972 για να γίνει το δεύτερο σκάφος (μετά το Venera 7) που προσεδαφίστηκε στην Αφροδίτη. Μόλις έφτασε εκεί, το Venera 8 ακτινοβολούσε δεδομένα από την κολασμένη επιφάνεια του πλανήτη για λίγο περισσότερο από 50 λεπτά πριν καταστραφεί.

Μετά την αποτυχημένη εκτόξευσή του, το Kosmos 482 έσπασε σε πολλά κομμάτια αποτελούμενα από το κύριο σώμα και το σκάφος προσεδάφισης. Το πρώτο επανήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης εννέα χρόνια μετά την εκτόξευση στις 5 Μαΐου 1981, ενώ το σκάφος καθόδου παρέμεινε παγιδευμένο μέσα σε μια αργά αποσυντιθέμενη τροχιά που παρέμεινε για περισσότερα από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με μια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, τυχόν επιζώντα συντρίμμια από το διαστημόπλοιο θα ανήκουν στη Ρωσία.

Η απρόβλεπτη προσγείωση του σκάφους έρχεται ως ανακούφιση, αλλά οι επιστήμονες πάντα τόνιζαν ότι ήταν απίθανο να βλάψει κανέναν.

Η δραματική επιστροφή του διαστημοπλοίου υπογραμμίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο δυνητικά επικίνδυνων συντριμμιών σε τροχιά γύρω από τον ουρανό μας.

Οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να παρακολουθούν τα περισσότερα από 30.000 μεγαλύτερα κομμάτια αυτών των σκουπιδιών, αλλά πολλά περισσότερα κομμάτια συντριμμιών είναι απλά πολύ μικρά για να παρακολουθούνται.

 

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!