Μπιλ Γκέιτς: Μηδενική περιουσία έως το 2045
Μπιλ Γκέιτς: Μηδενική περιουσία έως το 2045. Το σχέδιο διάθεσης των 200 δισεκατομμυρίων και το κλείσιμο του ιδρύματος
Μπιλ Γκέιτς: Μηδενική περιουσία έως το 2045. Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό κεφάλαιο στην φιλανθρωπική του δράση, ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο: να διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του, που σήμερα εκτιμάται περίπου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2045. Αυτή η δήλωση συμπίπτει με την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Microsoft, της εταιρείας λογισμικού που έμελλε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές.
Μπιλ Γκέιτς: Μηδενική περιουσία έως το 2045
Η Microsoft ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος τότε ήταν μόλις 20 ετών. Η εταιρεία έκανε το μεγάλο της άλμα το 1980, όταν σύναψε μια ιστορική συμφωνία με την IBM για την παροχή του λειτουργικού της συστήματος για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή (PC) της IBM, θέτοντας τις βάσεις για την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά λογισμικού.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Microsoft, το 2000, ο Μπιλ Γκέιτς και η τότε σύζυγός του, Μελίντα Φρεντς-Γκέιτς, δημιούργησαν το Ίδρυμα Gates, έναν οργανισμό που εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δραστήριους και με παγκόσμια εμβέλεια φιλανθρωπικούς φορείς. Ο αρχικός στόχος του ζευγαριού ήταν το ίδρυμα να συνεχίσει το έργο του για πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό τους. Ωστόσο, ο Μπιλ Γκέιτς πλέον δηλώνει την επιθυμία να μην περιμένει τόσο πολύ για να δει την περιουσία του να διανέμεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Στο πλαίσιο αυτού του νέου οράματος, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος έχει θέσει ως χρονικό όριο για το κλείσιμο του Ιδρύματος την τελευταία ημέρα του 2045. Η απόφαση αυτή, όπως σχολιάζει το CNN, συνδέεται εν μέρει με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει ή ακόμη και να διακόψει εντελώς τη χρηματοδότηση για τομείς όπως η παγκόσμια υγεία, η εξωτερική βοήθεια και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, τομείς στους οποίους το Ίδρυμα Gates έχει έντονη δραστηριότητα.
Ο Μπιλ Γκέιτς επιθυμεί να επιταχύνει το σημαντικό έργο του Ιδρύματος στους τομείς των παγκόσμιων πρωτοβουλιών υγείας και της προαγωγής της δικαιοσύνης. Ελπίζει δε ότι η κίνησή του αυτή θα αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο και θα εμπνεύσει και άλλους δισεκατομμυριούχους να ακολουθήσουν παρόμοιες πρακτικές, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Αυτή η δέσμευση του Μπιλ Γκέιτς είναι συνεπής με τον τρόπο που έχει προσεγγίσει τον τομέα της φιλανθρωπίας εδώ και χρόνια. Το 2010, μαζί με την πρώην σύζυγό του, Μελίντα, και τον θρυλικό δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία Giving Pledge. Ο βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να ενθαρρύνουν τους εξαιρετικά πλούσιους ανθρώπους να δεσμευτούν να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους είτε μέσω των διαθηκών τους. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 240 άλλοι δισεκατομμυριούχοι έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του Giving Pledge, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της ελίτ του πλούτου για την ανάγκη προσφοράς στην κοινωνία.
«Οι άνθρωποι θα πουν πολλά πράγματα για μένα όταν πεθάνω, αλλά είμαι αποφασισμένος ότι η φράση “πέθανε πλούσιος” δεν θα είναι ένα από αυτά», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα 70 του χρόνια. Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό του, υπογράμμισε την ύπαρξη «πάρα πολλών επειγόντων προβλημάτων που πρέπει να λύσω αντί να δεσμεύω τους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσω τους ανθρώπους». Η δήλωσή του αυτή αποτυπώνει μια βαθιά αίσθηση ευθύνης και μια ισχυρή επιθυμία να αξιοποιήσει την τεράστια περιουσία του για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η απόφασή του να θέσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση της περιουσίας του και το κλείσιμο του Ιδρύματος Gates σηματοδοτεί μια νέα, πιο επείγουσα φάση στην φιλανθρωπική του δράση, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων αναγκών.