Αλλαγή πλεύσης από τον Τραμπ
Αλλαγή πλεύσης από τον Τραμπ. Η δήλωση που άναψε φωτιές για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τα νέα δεδομενα
Αλλαγή πλεύσης από τον Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για τις απρόβλεπτες και συχνά αντιφατικές δηλώσεις του, προκαλεί και πάλι αναταραχή στη διεθνή σκηνή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν φαινόταν να πιέζει την Ουκρανία να αποδεχτεί τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας, τώρα υιοθετεί μια πολύ πιο σκληρή γραμμή, απαιτώντας την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο των κατεχόμενων εδαφών.
Αλλαγή πλεύσης από τον Τραμπ
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NBC News, ο Τραμπ παρουσιάστηκε ως ένας ενεργός διαμεσολαβητής στη σύγκρουση, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά σε μία από τις δύο πλευρές, χωρίς να αποκαλύψει ποια. Παρά την αισιοδοξία του για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν οι δύο πλευρές επιμείνουν στον πόλεμο.
Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή στη ρητορική του Τραμπ αφορά την Κριμαία. Ενώ στο παρελθόν είχε υποδείξει ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της στην περιοχή, τώρα απαιτεί την πλήρη ρωσική αποχώρηση από ολόκληρη την Ουκρανία. “Η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία. Γιατί αυτό θέλει – ολόκληρη την Ουκρανία. Δεν θέλει απλώς τη λωρίδα που έχει τώρα”, τόνισε.
Παράλληλα, ο Τραμπ αποκάλυψε μια νέα συμφωνία για σπάνια μέταλλα με την Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε ως “καλή συμφωνία για τον αμερικανικό λαό”. Επιπλέον, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον ότι “πέταξε” 350 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να γνωρίζει πού κατέληξαν.
Ο Τραμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως τον μοναδικό παγκόσμιο ηγέτη που μπορεί να ασκήσει πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυριζόμενος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον παρακαλούν να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο. “Αν δεν ήταν για μένα, ο Πούτιν θα είχε καταλάβει όλη την Ουκρανία”, δήλωσε.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, εάν δεν συμμορφωθεί με τις ειρηνευτικές προσπάθειες, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος. Όσον αφορά τη συνέχιση της στρατιωτικής και πληροφοριακής υποστήριξης προς την Ουκρανία σε περίπτωση αποχώρησης, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι είναι “πολύ νωρίς για να μπω σε αυτή την κουβέντα”.
Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον Μπάιντεν για ανεπαρκή διαχείριση της ουκρανικής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι “αν ήμουν εγώ πρόεδρος, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ”. Αναφέρθηκε σε δορυφορικές εικόνες με χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες, εκφράζοντας την επιθυμία του να σώσει ζωές, ανεξαρτήτως εθνικότητας.