Συναγερμός για την «ταινία της αλεπούς»
Συναγερμός για την «ταινία της αλεπούς». Τι προκαλεί στον άνθρωπο – Η εξάπλωση του παρασίτου και απίθανη περίπτωση
Συναγερμός για την «ταινία της αλεπούς». Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα μόλυνσης από το παράσιτο Echinococcus multilocularis, γνωστό και ως ταινία της αλεπούς, έχουν σημειώσει ανησυχητική αύξηση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, ενώ το 1993 είχαν καταγραφεί μόλις δύο περιστατικά, μέχρι το 2022 ο αριθμός είχε εκτοξευτεί στα 22 κρούσματα, δείχνοντας μια ανησυχητική τριπλάσια αύξηση.
Συναγερμός για την «ταινία της αλεπούς»
Η ταινία της αλεπούς ενδημεί κυρίως σε άγρια ζώα, με τις αλεπούδες να αποτελούν τους βασικούς ξενιστές. Η μόλυνση στον άνθρωπο συμβαίνει κατά την επαφή με τα αυγά του παρασίτου, που βρίσκονται στα περιττώματα μολυσμένων ζώων. Μόλις το παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό, εγκαθίσταται συνήθως στο ήπαρ, όπου αναπτύσσεται και εξαπλώνεται ταχύτατα, προκαλώντας σοβαρές βλάβες που μπορεί να αποβούν ακόμα και θανατηφόρες.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Η εξάπλωση του παρασίτου, που παλαιότερα περιοριζόταν σε περιοχές της Ευρώπης, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Σιβηρίας, σήμερα καταγράφεται και σε περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:
- Κυνηγοί και κτηνίατροι που έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα, όπως αλεπούδες και κογιότ.
- Άτομα που αγγίζουν περιττώματα μολυσμένων ζώων.
- Ιδιοκτήτες σκύλων και γατών που κυνηγούν ή έρχονται σε επαφή με μολυσμένα τρωκτικά.
Συμπτώματα και επικίνδυνες επιπλοκές
Οι παρασιτικοί όγκοι που αναπτύσσονται αρχικά στο ήπαρ ενδέχεται να εξαπλωθούν σε άλλα ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Έντονο κοιλιακό άλγος
- Ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
- Απότομη απώλεια βάρους
- Αίσθημα εξάντλησης και αδυναμίας
Οι ειδικοί συνιστούν τη σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής και τη μείωση επαφής κατοικίδιων με άγρια ζώα, για να περιοριστεί η πιθανότητα μόλυνσης.
Εντυπωσιακή περίπτωση: Παράσιτο 18 μέτρων σε άνθρωπο
Σε μια απίστευτη περίπτωση μόλυνσης που καταγράφηκε το 2021 στην Ταϊλάνδη, ένας 67χρονος άνδρας από την επαρχία Nong Khai υπέστη αφαίρεση ενός παρασίτου μήκους 18 μέτρων, το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στη χώρα την τελευταία πεντηκονταετία.
Ο ασθενής παρουσίαζε φούσκωμα και αναζήτησε ιατρική βοήθεια, όπου οι εξετάσεις αποκάλυψαν 28 μολυσματικές προνύμφες. Η προέλευσή τους αποδόθηκε σε κατανάλωση μολυσμένου και κακομαγειρεμένου βοείου κρέατος. Μετά από αντιπαρασιτική θεραπεία, το τεράστιο παράσιτο, ταυτοποιημένο ως Taenia saginata (ταινία του βοδιού), αποβλήθηκε πλήρως από τον οργανισμό του.