Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Η οικονομική αυτοκρατορία του Βατικανού

Η οικονομική αυτοκρατορία του Βατικανού: Πλούτος, επενδύσεις και πολυτέλεια. Τα τρελά δισεκατομμύρια και το real estate

Η οικονομική αυτοκρατορία του Βατικανού. Το Βατικανό, πέρα από τον πνευματικό του ρόλο, διαθέτει μια εντυπωσιακή περιουσία που εκτιμάται μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Times και τη γερμανική ιστοσελίδα Tagesschau. Η γαλλική εφημερίδα Les Echos ανέφερε το 2020 ότι, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει πως «οι φτωχοί είναι ο θησαυρός της Εκκλησίας», η πραγματικότητα είναι διαφορετική όταν μιλάμε για τις εξαιρετικές επενδύσεις του Βατικανού.

Η οικονομική αυτοκρατορία του Βατικανού

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία κατασκευάζονται στη συνοικία Τσέλσι και ανήκουν στην περιουσία του Βατικανού, ύστερα από μια σημαντική επένδυση το 2014. Το 2015, μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, η Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού αποφάσισε να αποχωρήσει από επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Αγκόλας και να επικεντρωθεί σε πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Το Βατικανό διαχειρίζεται τις επενδύσεις του μέσω δύο κυρίως θεσμικών οντοτήτων:

  1. Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR): Γνωστή και ως η Τράπεζα του Βατικανού, η οποία ιδρύθηκε το 1942 και λειτουργεί ως ανεξάρτητο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το 2023, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,38 δισεκατομμυρίων ευρώ και παρουσίασε καθαρά κέρδη 30,59 εκατομμυρίων ευρώ. Εξυπηρετεί κυρίως καθολικά ιδρύματα και κληρικούς.
  2. Διοίκηση της Περιουσίας της Αποστολικής Έδρας (APSA): Αποτελεί το ταμείο και την κεντρική τράπεζα του Βατικανού, διαχειρίζοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η APSA επενδύει σε μετοχές, ακίνητα και άλλες στρατηγικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Το Βατικανό είναι ενεργό και στις αγορές μετοχών, με ένα πορτφόλιο αξίας 1,6 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Οι τομείς που καλύπτει περιλαμβάνουν τράπεζες, ασφάλειες, χημική βιομηχανία, χάλυβα και κατασκευές. Παρά τις πολυτελείς επενδύσεις του, ο Πάπας Φραγκίσκος προώθησε μεταρρυθμίσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του Βατικανού, με τον στόχο να ενισχυθεί η ηθική στις επενδύσεις.

Ο τομέας των ακινήτων αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το Βατικανό, με πάνω από 5.000 ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Από αυτά, τα 4.051 βρίσκονται στην Ιταλία και τα υπόλοιπα σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία του Βατικανού στο Λονδίνο, όπου κατέχει 27 ακίνητα με συνολική αξία περίπου 108,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στο Παρίσι με 737 ακίνητα, αξίας 595,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Βατικανό κατέχει επίσης το Παλάτι του Καστέλ Γκαντόλφο στην Ιταλία, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο το 2016.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές επενδύσεις, το Βατικανό διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η Assicurazioni Generali, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοπιστωτική του θέση. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας έπαιξε ο οικονομικός διαχειριστής του Βατικανού, Bernardino Nogara, ο οποίος το 1930 πραγματοποίησε στρατηγικές επενδύσεις στον ασφαλιστικό τομέα.

Εκτός από τις οικονομικές επενδύσεις, το Βατικανό κατέχει και μια απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά. Ανεκτίμητα έργα τέχνης, όπως η Cappella Sistina και πίνακες του Μιχαήλ Άγγελου και του Ραφαήλ, κοσμούν τα μουσεία του Βατικανού. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα έργα δεν αποτιμώνται σε χρηματική αξία, αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η οικονομική δραστηριότητα του Βατικανού είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένη και εκτείνεται σε μια ποικιλία τομέων, από τις τραπεζικές και ασφαλιστικές επενδύσεις μέχρι την αγορά ακινήτων και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Πάπας Φραγκίσκος, η πραγματικότητα δείχνει ότι το Βατικανό συνεχίζει να διαθέτει σημαντικά οικονομικά αποθέματα, ενισχύοντας τη θέση του ως μια από τις πιο ισχυρές θρησκευτικές και οικονομικές οντότητες στον κόσμο.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!