Πέθανε ο «πατέρας» της Nutella
Πέθανε ο «πατέρας» της Nutella. Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών άφησε ο καταξιωμένος Ιταλός χημικός, Φραντσέσκο Ριβέλα
Πέθανε ο «πατέρας» της Nutella. Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών άφησε ο καταξιωμένος Ιταλός χημικός, Φραντσέσκο Ριβέλα, που θεωρείται ο «πατέρας» της Nutella. Ένας διακεκριμένος Ιταλός χημικός, γνωστός ως ο «Πατέρας της Nutella» για τη συμβολή του στη δημιουργία της παγκοσμίου φήμης πραλίνας της Ferrero, έφυγε από τη ζωή ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, 14 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 97 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Ο Φραντσέσκο Ριβέλα, χήρος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, κηδεύτηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στην πατρίδα του, το Πιεμόντε, όπου εργάστηκε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στη Ferrero.
Πέθανε ο «πατέρας» της Nutella
Ο δρ Ριβέλα έχει καταξιωθεί για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία εδρεύει στην πόλη Άλμπα, καθιστώντας τη μια διεθνή επιτυχία, ενώ είχε πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη νέων προϊόντων στο «Χημικό Εργαστήριο» σοκολάτας της εταιρείας.
Ο ίδιος εντάχθηκε στη Ferrero το 1952 και συνέβαλε στην επέκτασή της, συμμετέχοντας στη δημιουργία εμβληματικών προϊόντων όπως τα TicTac, Kinder και Ferrero Rocher, προτού συνταξιοδοτηθεί το 1993.
Ως το «δεξί χέρι» του Μικέλε Φερέρο, ο Ριβέλα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να βρει τα καλύτερα υλικά για τη σοκολατοποιία τους. Ο χημικός είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Nutella και μάλιστα του αποδίδεται η έμπνευση του ονόματος της διάσημης πραλίνας. Ήταν ένας από τους ιστορικούς διευθυντές της Ferrero, στενός φίλος του Μικέλε Φερέρο και ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της μνήμης της πόλης Άλμπα. Ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Ferrero το 1952, σε ηλικία 25 ετών, μελετώντας τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των προϊόντων της.
➡️ Morre Francesco Rivella, químico “pai da Nutella”, aos 97 anos
Além da Nutella, Francesco Rivella contribuiu para o desenvolvimente de outras marcas famosas como Tic Tac, Kinder e Ferrero Rocher
Leia: https://t.co/tjI74NggnW pic.twitter.com/pktKbN6cMc
— Metrópoles (@Metropoles) February 17, 2025
Εκείνη την εποχή, η εταιρεία ήταν μόλις έξι ετών και είχε την έδρα της στη μικρή πόλη Άλμπα, στη βόρεια Ιταλία. Οι δύο αδελφοί Φερέρο, Πιέτρο και Τζοβάνι, ακολουθούσαν μια πειραματική προσέγγιση, ξεκινώντας με καινοτόμες ιδέες από το μικρό οικογενειακό ζαχαροπλαστείο τους.
«Ο Πιέτρο ήταν γνωστός για την αγάπη του προς τα πειράματα – οι φίλοι του τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά “ο επιστήμονας”, καθώς πάντα αναζητούσε νέες γεύσεις και υφές για να εντυπωσιάσει και να ευχαριστήσει τους πελάτες στο ζαχαροπλαστείο της Άλμπα», αναφέρει η Ferrero.
R.I.P.
Francesco Rivella pic.twitter.com/HdbOu3v0YH
— Giovanni Morenghi (@GMorenghi) February 16, 2025
Τις επόμενες δεκαετίες, η εταιρεία γνώρισε τεράστια ανάπτυξη, με τον Ριβέλα να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρεση νέων υλικών και την ανάλυση της γεύσης, καθώς η Ferrero παρουσίαζε πολλά από τα σημερινά της εμβληματικά προϊόντα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero, «ο Ριβέλα, τεχνικός διευθυντής και αργότερα διευθυντής βασικής έρευνας του ομίλου, παρέμεινε στη Ferrero μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1993».
Σήμερα, ο Όμιλος Ferrero απασχολεί περισσότερους από 47.000 εργαζομένους και τα προϊόντα του πωλούνται σε περισσότερες από 170 χώρες παγκοσμίως. Η εταιρεία παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, φτάνοντας πλέον στην τρίτη γενιά της. Η Nutella παρασκευάζεται από επτά βασικά συστατικά, όπως ζάχαρη, φουντούκια, κακάο και γάλα. Το πιο αμφιλεγόμενο συστατικό της είναι το φοινικέλαιο, το οποίο έχει συνδεθεί με την αποψίλωση των δασών.
Ωστόσο, η Ferrero διαβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί «βιώσιμο, 100% πιστοποιημένο RSPO φοινικέλαιο», το οποίο διατηρείται ξεχωριστό από το συμβατικό φοινικέλαιο σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Επιπλέον, η Ferrero διασφαλίζει ότι το κακάο της προέρχεται από πηγές που πληρούν ανεξάρτητα διαχειριζόμενα πρότυπα βιωσιμότητας και δεσμεύεται να χρησιμοποιεί βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες προς όφελος των αγροτών και των κοινοτήτων τους.