Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ανατριχιαστική ανακάλυψη: Μεσαιωνικός “τάφος βαμπίρ” στην Κροατία

Ανατριχιαστική ανακάλυψη: Μεσαιωνικός “τάφος βαμπίρ” στην Κροατία. Ο σκελετός που σόκαρε τους αρχαιολόγους και η πίστη στους βρικόλακες

Ανατριχιαστική ανακάλυψη: Μεσαιωνικός “τάφος βαμπίρ” στην Κροατία. Ένας μυστηριώδης μεσαιωνικός τάφος αποκαλύφθηκε στην Κροατία, φέρνοντας στο φως ενδείξεις για τελετουργικές πρακτικές που σχετίζονται με τους βρικόλακες.

Ανατριχιαστική ανακάλυψη: Μεσαιωνικός “τάφος βαμπίρ” στην Κροατία

 

Ο αρχαιολογικός χώρος Rašaška αποκάλυψε τα λείψανα ενός άνδρα με αποκεφαλισμένο σώμα και πέτρες τοποθετημένες στο κεφάλι και στα πόδια του. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει τις θεωρίες για τις υπερφυσικές δοξασίες που επικρατούσαν στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Στην ανατολική Κροατία, κοντά στον οικισμό Bobare, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν τάφο ηλικίας 500 ετών. Ο σκελετός, που ανήκε σε άνδρα 40-50 ετών, είχε τοποθετηθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο που υποδηλώνει φόβο απέναντι στην ανάστασή του. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχαιολόγο Νατάσα Σάρκιτς, η τοποθέτηση των λίθων και η μετατόπιση των οστών είναι χαρακτηριστικά τελετουργικών ταφών που σχετίζονται με τις δοξασίες περί βαμπίρ.

 

 

Πίστη στους βρικόλακες στη μεσαιωνική Ευρώπη

Η ιδέα ότι οι νεκροί μπορούσαν να επιστρέψουν στη ζωή και να καταδιώξουν τους ζωντανούς ήταν διαδεδομένη σε πολλές σλαβικές και βαλκανικές χώρες, ακόμη και μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού. Παρόμοιες ταφικές πρακτικές έχουν βρεθεί στη Σκωτία, την Ουαλία και τις σκανδιναβικές χώρες, αποδεικνύοντας ότι η πίστη στο υπερφυσικό ήταν πανταχού παρούσα.

Ο τάφος 157 και τα σοκαριστικά ευρήματα

Η αρχαιολογική ανασκαφή στον τάφο 157 αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα:

  • Ο σκελετός βρισκόταν σε μη φυσιολογική θέση, με τον κορμό στραμμένο προς τα κάτω.
  • Το κρανίο ήταν τοποθετημένο ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα.
  • Υπήρχαν σημάδια μεταθανάτιων παρεμβάσεων, κάτι που υποδηλώνει προσπάθειες να εμποδιστεί η επιστροφή του νεκρού στη ζωή.

Η ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα έδειξε ότι η ταφή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα. Ο άνδρας έφερε ενδείξεις βαριάς σωματικής εργασίας και τραυματισμών, υποδηλώνοντας μια σκληρή ζωή και πιθανώς βίαιο θάνατο.

Ιστορικό πλαίσιο και σύνδεση με τους Ναΐτες Ιππότες

Ο αρχαιολογικός χώρος Račeša, όπου βρέθηκε ο τάφος, έχει ιστορική σημασία. Ανήκε αρχικά στους Ναΐτες Ιππότες και αργότερα πέρασε στα χέρια των Ιπποτών του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Οι ανασκαφές από το 2012 έως το 2023 αποκάλυψαν συνολικά 181 ταφές, πολλές από τις οποίες παρουσίαζαν μετατοπισμένα οστά.

Τουριστικό ενδιαφέρον και αρχαιολογικές προοπτικές

Η Κροατία, η οποία έχει γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός μετά τα γυρίσματα του “Game of Thrones”, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών που αναζητούν μυστήρια και αρχαιολογικά θαύματα. Αυτή η νέα ανακάλυψη προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ της μεσαιωνικής ιστορίας και των υπερφυσικών δοξασιών.

Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του συνεδρίου “Military Orders and Their Heritage”, ρίχνοντας φως στις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση κοινωνικά αποκλινόντων ατόμων. Η ταφή του άνδρα υποδηλώνει ότι θεωρήθηκε επικίνδυνος για την κοινότητα, ενισχύοντας τις αφηγήσεις περί φόβου των βρικολάκων στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!