Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πουκέτ: Ο εξωτικός παράδεισος βουλιάζει στα σκουπίδια

Πουκέτ: Πώς ο αυξανόμενος τουρισμός και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη επιβαρύνουν τις παρθένες παραλίες και την ποιότητα ζωής

Το Πουκέτ, το μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις λόγω της ταχείας ανάπτυξης και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Καθημερινά συλλέγονται πάνω από 1.000 τόνοι απορριμμάτων, με τις προβλέψεις να ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στους 1.400 τόνους μέχρι το τέλος του έτους. Η χωματερή του νησιού, η οποία ήδη καταλαμβάνει σημαντικό χώρο, απειλεί να εξαντλήσει τη χωρητικότητά της, προκαλώντας ανησυχία στους ντόπιους.

Πουκέτ: Ο εξωτικός παράδεισος βουλιάζει στα σκουπίδια

Οι κάτοικοι του Πουκέτ βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της κρίσης. Η δυσοσμία από τη χωματερή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής, καθώς όπως δηλώνουν, αναγκάζονται να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε φυσιολογικά. Η μυρωδιά είναι αφόρητη», αναφέρει χαρακτηριστικά μια κάτοικος, η οποία καταφεύγει σε κλιματιστικά και ιονιστές αέρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, με το κόστος της ενέργειας να διπλασιάζεται.

Πουκέτ: Ο εξωτικός παράδεισος βουλιάζει στα σκουπίδια Πουκέτ: Ο εξωτικός παράδεισος βουλιάζει στα σκουπίδια

Ο τουρισμός και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η τουριστική βιομηχανία, αν και είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας του Πουκέτ, αποτελεί κύρια αιτία της επιβάρυνσης. Το 2024, από τα 35,5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ταϊλάνδη, 13 εκατομμύρια κατέφτασαν στο νησί. Η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες και καταλύματα, μαζί με τις κατασκευές, εκτόξευσαν την παραγωγή απορριμμάτων.

Ο αντιδήμαρχος του νησιού, Σουπατσόκε Λαονγκφέτ, δήλωσε ότι «η ανάπτυξη της πόλης ήταν ταχύτερη από την ικανότητα διαχείρισης των υποδομών». Οι όγκοι των απορριμμάτων έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα προ-πανδημίας, με τις αρχές να πασχίζουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

 

Λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον

Για να περιοριστεί η επιβάρυνση, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν τη μείωση των απορριμμάτων κατά 15% σε έξι μήνες, την επέκταση της χωματερής και την κατασκευή νέου αποτεφρωτήρα. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι η προσθήκη αποτεφρωτήρων δεν αποτελεί μόνιμη λύση.

Ο Πανατέ Μανομάιβιμπουλ, επίκουρος καθηγητής διαχείρισης απορριμμάτων στο Πανεπιστήμιο Burapha, υποστηρίζει ότι «η πραγματική λύση έγκειται στη μείωση και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων από την πηγή».

Το Πουκέτ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην τουριστική του ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Ενώ οι προσωρινές λύσεις προσφέρουν ανάσα, η μακροπρόθεσμη διαχείριση απαιτεί στρατηγικές που εστιάζουν στην πρόληψη και την εκπαίδευση. Το νησί, γνωστό για τις παρθένες παραλίες του, πρέπει να προστατευτεί ώστε να διατηρήσει τη φήμη του ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!