Ανακαλύφθηκε ορυχείο χρυσού αξίας 3 τρις δολαρίων!
Η χώρα που “κάθεται” πάνω σε ένα απέραντο ορυχείο χρυσού
Το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται πάνω σε ένα κυριολεκτικό χρυσωρυχείο που θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την αξία της χώρας, αξιοποιήσει το ορυχείο χρυσού με την ελπίδα να λύσει τα οικονομικά προβλήματα, κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει το θησαυρό. Τώρα, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Nayib Bukele (ο οποίος στο παρελθόν υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα) θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα φυσικά αποθέματα του Ελ Σαλβαδόρ.
Για να το θέσουμε στο πλαίσιο, τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν το 8.800% του σημερινού ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ.
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε πρωτοσέλιδο όταν έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε την εξόρυξη μετάλλων το 2017. Η χώρα είχε ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης και τις οικολογικές επιπτώσεις, και αφού έθεσε τους τροχούς σε κίνηση, γειτονικές χώρες όπως, η Κόστα Ρίκα, η Ονδούρα και ο Παναμάς επέβαλαν σύντομα τους δικούς τους περιορισμούς στην εξόρυξη. Αυτό συνέβη επί προεδρίας του προέδρου Σαλβαδόρ Σάντσεζ Σερέν, αλλά σε μια δραματική στροφή, ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε εξετάζει το ενδεχόμενο να την άρει για να αποκαλύψει τον θαμμένο χρυσό. Στο τέλος της ημέρας, το χρήμα μιλάει.
Κάνοντας ανάρτηση στο X, ο Bukele λέει ότι το Ελ Σαλβαδόρ δυνητικά κοιτάζει «τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο».
Υποστηρίζει ότι ακόμη και αν εξορύσσεται μόνο το 4% των κοιτασμάτων χρυσού του Ελ Σαλβαδόρ, η χώρα θα μπορούσε να παράγει 131 δισεκατομμύρια δολάρια – που ισοδυναμεί με το 380% του σημερινού ΑΕΠ της.
Καθώς το 27% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ κατατάσσεται στους κατοίκους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, η διεκδίκηση έστω και μέρους αυτού του χρυσού θα μπορούσε να είναι «μεταμορφωτική» για τη χώρα.
Ωστόσο, το France 24 σημειώνει ότι το ποσοστό 4% του Bukele φαίνεται να προέρχεται από μια μελέτη που γράφτηκε από άγνωστους συγγραφείς, την οποία αρνήθηκε να δημοσιεύσει.
Ο Bukele λέει: «Το Ελ Σαλβαδόρ έχει δυνητικά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, μην γελιέστε δεν είναι δισεκατομμύρια, είναι τρισεκατομμύρια, τρία εκατομμύρια εκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια μόνο σε χρυσό».
Επισημαίνοντας άλλα πολύτιμα μέταλλα που θα μπορούσαν να αξίζουν άλλα τεράστια ποσά, συνέχισε: «Βρήκαμε επίσης γάλλιο, ταντάλιο, κασσίτερο και πολλά άλλα υλικά που απαιτούνται για την τέταρτη και πέμπτη βιομηχανική επανάσταση.
«Ο χρυσός είναι μόνο… ο δυνητικός χρυσός είναι μόνο ένα μέρος του, και δεν είναι καν το πιο πολύτιμο».
Λέγοντας ότι εφόσον εξορύσσεται με υπευθυνότητα και μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Νορβηγίας που κάνει υπεύθυνη χρήση των φυσικών της πόρων, είναι βέβαιος ότι το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να «επενδύσει στην ανάκτηση των ποταμών μας, των λιμνών μας, των δασών μας και στην αναδάσωση».
Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι το Ελ Σαλβαδόρ μπορεί να εξορύξει με γνώμονα το περιβάλλον, καθώς ο αρχιεπίσκοπος José Luis Escobar Alas παρακάλεσε το Ελ Σαλβαδόρ να διατηρήσει την απαγόρευση εξόρυξης. Αφού ο Bukele αποκάλεσε την απαγόρευση «παράλογη», ο Alas δήλωσε: «Η απαγόρευση είναι παράλογη: «Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει πράσινη εξόρυξη, πληρώνεται με ζωές, νεφρικά, αναπνευστικά προβλήματα και λευχαιμία που δεν είναι άμεσα».
Παρόλα αυτά, με το κόμμα του Μπουκέλε να είναι επικεφαλής του Κογκρέσου της χώρας με «μεγάλη διαφορά», μια πρόταση για την ανατροπή της απαγόρευσης της εξόρυξης δεν αναμένεται να συναντήσει μεγάλη αντίσταση.
Αφού οι περισσότεροι Σαλβαδοριανοί έχουν αποφύγει το Bitcoin και η υιοθέτησή του κατέστρεψε τις συζητήσεις του Ελ Σαλβαδόρ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται ότι ο Bukele εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στο χρυσό που βρίσκεται ακριβώς εκτός της εμβέλειας των χεριών του.
Όλα τα viral video εδώ.