Βρετανία: Ψηφίσαν υπέρ της ευθανασίας
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο και πότε θα μπει σε εφαρμογή. Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Βρετανία: Ψηφίσαν υπέρ της ευθανασίας. Οι Βρετανοί νομοθέτες ψήφισαν την Παρασκευή (29/11) να επιτραπεί η ευθανασία για ασθενείς σε τελικό στάδιο στην Αγγλία και την Ουαλία υπό αυστηρούς όρους, ανοίγοντας το δρόμο για μια αλλαγή ορόσημο στη νομοθεσία. Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της προώθησης της νομοθεσίας που θα νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη θανάτωση σε μια ιστορική κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Βρετανία: Ψηφίσαν υπέρ της ευθανασίας
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το εξής:
Υπέρ: 330
Κατά: 275
Αυτή είναι η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, ενώ υπάρχουν και άλλα στάδια που πρέπει να περάσει πριν γίνει νόμος. Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει τώρα στο στάδιο της επιτροπής για έλεγχο, ενώ θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στους Λόρδους να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το μέτρο πριν αυτό ενδεχομένως γίνει νόμος.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, οι βουλευτές στη Βρετανία ψήφισαν για το αν θα παραχωρείται στους ενήλικες με ανίατες ασθένειες το δικαίωμα για ευθανασία. Η εν λόγω νομοθεσία θα αφορά ασθενείς σε Αγγλία και Ουαλία.
Παρά το γεγονός ότι παραμένει παράνομη στις περισσότερες χώρες, πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι ζουν σε χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την ευθανασία.
Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Αυστρία εισήγαγαν νόμους για τον υποβοηθούμενο θάνατο από το 2015, όταν οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν για τελευταία φορά το θέμα – και μερικές χώρες επιτρέπουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ακόμη και για άτομα που δεν είναι τερματικά άρρωστα.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την Αγγλία και την Ουαλία περιλαμβάνει μέτρα ασφαλείας που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, το καθιστούν τον αυστηρότερο κανονισμό στον κόσμο, με τους ασθενείς να απαιτούν την έγκριση δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αντίθετα, οι επικριτές τονίζουν ότι η αλλαγή του νόμου θα ήταν ένα επικίνδυνο βήμα που θα έθετε σε κίνδυνο τους ευάλωτους. Υποστηρίζουν ότι η προσοχή θα έπρεπε να εστιαστεί στη βελτίωση της περιορισμένης πρόσβασης στην παρηγορητική φροντίδα.