Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Κατηγορίες και από 12 άντρες
Εργαζόμενοι στα Harrods, τον κατηγγειλαν για σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία
Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Κατηγορίες και από 12 άντρες. Η υπόθεση του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πρώην ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Harrods, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, συνεχίζει να προκαλεί σοκ. Νέες καταγγελίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες από περισσότερες από 420 γυναίκες, αυτή τη φορά από 12 άνδρες που εργάζονταν στα Harrods, οι οποίοι τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία.
Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Κατηγορίες και από 12 άντρες
Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν. Τώρα, οι νέες καταγγελίες ανδρών πρώην εργαζομένων προσθέτουν άλλη διάσταση στην υπόθεση.
Ο δικηγόρος Μπρους Ντράμοντ χαρακτήρισε την υπόθεση «κακοποίηση σε βιομηχανική κλίμακα», σημειώνοντας πως οι σεξουαλικές επιθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο πολυκατάστημα Harrods, αλλά συνέβησαν και σε άλλες τοποθεσίες που σχετίζονταν με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του Αλ Φαγέντ, όπως το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, η ποδοσφαιρική ομάδα Fulham και το κτήμα του στο Σάρεϊ. Μεταξύ των θυμάτων φέρονται να είναι η κόρη πρώην Αμερικανού πρεσβευτή στη Βρετανία και η κόρη γνωστού ποδοσφαιριστή, χωρίς όμως να κατονομάζονται.
Η απάντηση του Harrods
Το πολυκατάστημα Harrods, που πλέον δεν ανήκει στον Αλ Φαγέντ, έχει ζητήσει συγγνώμη για τις καταγγελίες και έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αποζημιώσεων για νυν και πρώην εργαζόμενους. Ωστόσο, οι δικηγόροι των θυμάτων ασκούν κριτική, υποστηρίζοντας πως τα θύματα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με το πολυκατάστημα, ειδικά καθώς ορισμένα στελέχη από την εποχή του Αλ Φαγέντ εξακολουθούν να εργάζονται εκεί.
Το ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψε ότι το Harrods δεν παρενέβη ούτε έλαβε μέτρα για να σταματήσει τις καταχρήσεις του Αλ Φαγέντ, ενώ φέρεται να βοήθησε στη συγκάλυψη των κατηγοριών. Παρότι οι καταγγελίες είχαν αναφερθεί σε μέσα ενημέρωσης ήδη από το 1995 (Vanity Fair) και αργότερα σε βρετανικά δίκτυα όπως το ITV και το Channel 4, πολλές γυναίκες αποφάσισαν να μιλήσουν μόνο μετά τον θάνατό του.
«Η κλίμακα της κακοποίησης από τον Αλ Φαγέντ, που διευκολύνθηκε από το περιβάλλον γύρω του, είναι τεράστια, αλλά δεν είναι αργά για δικαιοσύνη», δήλωσε ο δικηγόρος Άρμστρονγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν φως στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με συγκεντρωτική εξουσία και ανεξέλεγκτη δύναμη.