Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Υπόθεση αδελφών Μενέντεζ: Ένα βήμα πριν από την αποφυλάκιση

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ καταδικάστηκαν σε ισόβια για τη δολοφονία των γονιών τους, το 1989 στο Μπέβερλι Χιλς. Η υπόθεση Μενέντεζ συγκλονίζει τις ΗΠΑ για πάνω από τρεις δεκαετίες

Η υπόθεση Μενέντεζ συγκλονίζει τις ΗΠΑ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Οι δύο αδελφοί, Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ, 56 και 53 ετών αντίστοιχα σήμερα, είναι έγκλειστοι σε κρατικές φυλακές των ΗΠΑ, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης. Τα δύο αδέλφια είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για την άγρια δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, το 1989 μέσα στην έπαυλή τους στο Μπέβερλι Χιλς.

Η ιστορία τους, γνωστή πλέον ως υπόθεση Μενέντεζ, απέκτησε παγκόσμια διάσταση μέσω των νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι από την παιδική τους ηλικία ο πατέρας τους τους κακοποιούσε σεξουαλικά. Μία σειρά εννέα επεισοδίων στο Netflix με τίτλο «Τέρατα: η ιστορία των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ», καθώς και ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την πολύκροτη υπόθεση από την πλευρά των δύο ισοβιτών, ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη που φαίνεται πια πως στέκεται στο πλευρό τους. Σήμερα φαίνεται πως βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αποφυλάκισή τους.

Έκκληση για αποφυλάκιση των αδελφών Μενέντεζ

Η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι συγγενείς των δύο αδελφών, την περασμένη Τετάρτη, απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκισή τους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Άντζελες. Προ ημερών, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκασκόν, ανακοίνωσε ότι το γραφείο του εξετάζει την υπόθεση για να καθορίσει εάν χρειάζεται αναψηλάφηση της δίκης ή μετατροπή της ποινής.

Τα αδέρφια είχαν ομολογήσει τις δολοφονίες, αλλά στη δίκη τους ισχυρίστηκαν ότι υπήρξαν θύματα επανειλημμένων σεξουαλικών επιθέσεων από τον πατέρα τους, Χοσέ Μενέντεζ. Όπως κατέθεσαν, ζούσαν σε καθεστώς φόβου ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Στις  20 Αυγούστου 1989, οπλίστηκαν με καραμπίνες, έχοντας αποφασίσει να σκοτώσουν τον πατέρα τους. Από την οργή τους δεν γλίτωσε ούτε η μητέρα τους αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, γνώριζε τον εφιάλτη που ζούσε αλλά προτίμησε να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της.

Τα δύο αδέλφια δικάστηκαν δύο φορές, με τους ενόρκους στην πρώτη δίκη, το 1993, να φτάνουν σε αδιέξοδο αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε  ετυμηγορία για το αν ήταν ένοχοι δολοφονίας πρώτου βαθμού ή ανθρωποκτονίας.  Η δεύτερη δίκη έγινε τον Οκτώβριο του 1995. Ωστόσο, απέκλεισε από τη διαδικασία μαρτυρίες για την πρωτοφανή σεξουαλική κακοποίηση των δύο αδελφών. Έληξε με καταδίκη τους για δολοφονία εκ προμελέτης και συνωμοσία.

 

Απόσπασμα της επιστολής του Έρικ Μενέντεζ στον εξάδελφό του

Το γράμμα που ”ξεκλειδώνει” την υπόθεση Μενέντεζ 

Στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν πέρυσι, οι δικηγόροι των Λάιλ και Έρικ επεσήμαναν δύο νέα στοιχεία που, όπως υποστηρίζουν, θα δώσουν νέα ώθηση στην υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης που υφίσταντο τα δύο αγόρια από μικρή ηλικία. Πρόκειται για μία επιστολή που είχε γράψει ο Έρικ Μενέντεζ στον εξάδελφό του Άντι Κάνο, στις αρχές του 1989, οκτώ μήνες πριν από τις δολοφονίες του Αυγούστου.

Στην επιστολή, ο Έρικ περιέγραφε τα ψυχολογικά και σωματικά τραύματα που βίωνε λόγω της κακοποίησης από τον πατέρα του. «Προσπαθώ να αποφεύγω τον μπαμπά. Είναι χειρότερο για μένα τώρα», έγραψε.

Το δεύτερο αποδεικτικό στοιχείο είναι η μαρτυρία ενός πρώην μέλους του συγκροτήματος  Menudo από το Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πατέρας των δύο αδελφών, στέλεχος τότε μουσικής εταιρείας, τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά όταν ήταν έφηβος. Η απάντηση της εισαγγελίας σε αυτά τα έγγραφα αναμένεται μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

Οι αδελφοί Μενέντεζ την εποχή που διέπραξαν τις δολοφονίες. Στα αριστερά ο Έρικ, 18 ετών, και δίπλα του ο 21χρονος Λάιλ

 

Η σεξουαλική κακοποίηση που κρύφτηκε κάτω από το ‘’χαλί’’

Η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ φαίνεται να είναι ξεκάθαρη για τους συγγενείς τους. Την Τετάρτη, περίπου 30 μέλη της οικογένειας Μενέντεζ, σε συνέντευξη Τύπου απηύθυναν έκκληση για τη μετατροπή της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Λάιλ και του Έρικ Μενέντεζ, κάτι που ενδεχομένως θα σήμαινε και την άμεση αποφυλάκισή τους. Η αδερφή της Κίτι Μενέντεζ, Τζόαν Άντερσον ΒάντερΜόλεν είπε συγκινημένη ότι πάλεψε για πολλά χρόνια προκειμένου να «συμβιβαστεί με αυτό που συνέβη στην οικογένεια της αδερφής μου».

«Ήταν ένας εφιάλτης που κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί. Όταν ήρθαν στο φως λεπτομέρειες για την κακοποίηση του Λάιλ και του Έρικ, έγινε σαφές ότι οι πράξεις τους, αν και τραγικές, ήταν η απελπισμένη απάντηση δύο αγοριών που προσπαθούσαν να επιβιώσουν από την ανείπωτη σκληρότητα του πατέρα τους», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ως θεία τους, δεν είχα ιδέα για την έκταση της κακοποίησης που υπέστησαν στα χέρια του γαμπρού μου. Κανένας από εμάς δεν το ήξερε. Ήταν απλώς παιδιά, παιδιά που θα μπορούσαν να είχαν προστατευθεί και αντ’ αυτού είχαν υποστεί βαρβαρότητα με τον πιο φρικτό τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι ο Λάιλ και ο Έρικ έπεσαν θύματα, ακριβώς των ανθρώπων που έπρεπε να τους προστατεύσουν: των γονιών τους, αλλά και του συστήματος και της κοινωνίας γενικότερα.  Όταν δικάστηκαν, κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αγόρια μπορούσαν να έχουν βιαστεί. Ή ότι νεαροί άνδρες θα μπορούσαν να γίνουν θύματα σεξουαλικής βίας. Σήμερα ξέρουμε καλύτερα».

Ο εφιάλτης των 34 ετών

Στο ίδιο πνεύμα, πολλοί συγγενείς υπερασπίστηκαν τα δύο αδέλφια που τα χαρακτήρισαν «απελπισμένα και φοβισμένα θύματα επανειλημμένης σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους».

Σύμφωνα με την ανιψιά του Χοσέ Μενέντεζ, Αναμαρία Μπάραλτ, η συνέντευξη Τύπου έδειξε ότι «και οι δύο πλευρές της οικογένειας, ενωμένες, μοιράζονται έναν νέο δεσμό ελπίδας: ότι με την επανεξέταση της υπόθεσης θα υπάρξει νέα έκβαση. Ελπίζω ότι αυτός ο εφιάλτης 34 ετών θα τελειώσει και θα επανενωθούμε ως οικογένεια».

Μόνο ένα μέλος της οικογένειας, ο αδελφός της Κίτι Μενέντεζ, Μίλτον Άντερσον, δήλωσε δημόσια τη διαφωνία του. Μέσω του δικηγόρου του διαμήνυσε ότι «είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε μετατροπή της ποινής».

Ο Έρικ (αριστερά) και ο Λάιλ Μενέντεζ, 53 και 56 ετών, σήμερα

 

Υπόδειγμα κρατουμένων οι αδελφοί Μενέντεζ 

Ο Μαρκ Γεράγος, δικηγόρος των αδελφών, είπε στη συνέντευξη ότι και οι δύο υπήρξαν υπόδειγμα κρατουμένων. Όπως ανέφερε, ο Λάιλ μέσα στη φυλακή πήρε πτυχίο. Το κατάφερε ως μέλος της πρώτης τάξης που αποφοίτησε στο πλαίσιο  συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ίρβιν και του Τμήματος Σωφρονισμού της πολιτείας. Τα δύο αδέλφια κρατούνται στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Richard J. Donovan στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, μέλη της οικογένειας συναντήθηκαν με την ομάδα του γραφείου του Εισαγγελέα. To γραφείο του Εισαγγελέα εξέδωσε την εξής δήλωση: «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επίσημα αποφάσεις αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, το γραφείο μας είναι αφιερωμένο σε μια ενδελεχή  διαδικασία και διερευνά κάθε οδό προκειμένου να διασφαλίσει ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».

Στο NBC News, ο εισαγγελέας Γκασκόν δήλωσε ότι ελπίζει να αποφασίσει για την αναψηλάφηση της δίκης έως τις 26 Οκτωβρίου. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για την υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ. Πρόσφατα, μάλιστα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον εκατοντάδων χρηστών του TikTok.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!