Tik Tok: H πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που απαγόρευσε ολοκληρωτικά τη χρήση του
Μετά τις χώρες που απαγορεύουν στους δημοσίους υπαλλήλους τους τη χρήση της εφαρμογής, μία πολιτεία προχωρά στην καθολική απαγόρευση του Tik Tok για τους πολίτες της. Στη Μοντάνα των ΗΠΑ ο κυβερνήτης, Greg Gianforte, επικύρωσε χθες Τετάρτη, 17 Μαΐου, νόμο που απαγορεύει την πλατφόρμα TikTok σε αυτή την αμερικανική πολιτεία, γεγονός που σηματοδοτεί την απαρχή νομικής μάχης που μάλλον θα φθάσει μέχρι την Ουάσιγκτον, καθώς το ομοσπονδιακό Κογκρέσο εξετάζει σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής σε όλη την επικράτεια.
Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, κατονομάζει συγκεκριμένα το TikTok ως στόχο του, απαγορεύοντας στην εφαρμογή να λειτουργεί εντός των κρατικών γραμμών. Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα ύψους 10.000 δολαρίων την ημέρα για τους παραβάτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα καταστήματα που φιλοξενούν την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.
O κυβερνήτης έγραψε στο Twitter: «Για να προστατεύσω τα προσωπικά και ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, απαγόρευσα το TikTok στη Μοντάνα». Τον περασμένο μήνα, οι νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Μοντάνα ψήφισαν με 54-43 υπέρ του νομοσχεδίου, γνωστό ως SB419, στέλνοντάς το στο γραφείο του Gianforte.
Σε μια δήλωση στο CNN, η TikTok είπε ότι θα πιέσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών στη Μοντάνα. «Ο κυβερνήτης υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει τα δικαιώματα της του λαού της Μοντάνα, απαγορεύοντας παράνομα το TikTok, μια πλατφόρμα που ενδυναμώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη την πολιτεία. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους της Μοντάνα ότι μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το TikTok για να εκφράζονται, να κερδίζουν τα προς το ζην και να επικοινωνούν με άλλους, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών μας εντός και εκτός Μοντάνα».
Ο νόμος έρχεται καθώς το TikTok αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για τους δεσμούς του με την Κίνα. Το TikTok ανήκει στην ByteDance με έδρα την Κίνα. Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα των ΗΠΑ μέσω του TikTok για σκοπούς κατασκοπείας, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αποκτήσει ποτέ πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες χρηστών του TikTok με έδρα τις ΗΠΑ.
Η NetChoice, ένας τεχνολογικός εμπορικός όμιλος στον οποίο συμμετέχει η TikTok, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της Μοντάνα αντισυνταγματικό. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίζει τη δυνατότητά μας να έχουμε πρόσβαση σε συνταγματικά προστατευόμενο λόγο – είτε αυτός βρίσκεται σε μια εφημερίδα, είτε σε έναν ιστότοπο είτε μέσω μιας εφαρμογής. Με την εφαρμογή αυτού του νόμου, η Μοντάνα αγνοεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ και την ελευθερία του λόγου, αρνούμενη την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο και εφαρμογές που θέλουν να χρησιμοποιούν οι πολίτες της», δήλωσε ο Carl Szabo, γενικός σύμβουλος της NetChoice.
Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων ACLU κατηγόρησε τις αρχές της πολιτείας για λογοκρισία. Ο νόμος θα ακυρωνόταν αν η ByteDance εξαγοραζόταν από αμερικανική εταιρεία (ή εταιρεία χώρας που δεν θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ). Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει η ByteDance να βρει αυτού του τύπου τη λύση για να της επιτραπεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα.
Την Τετάρτη, ο Gianforte υπέγραψε ένα πρόσθετο νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης «που συνδέεται με ξένους αντιπάλους» σε κυβερνητικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των CapCut και Lemon8 που ανήκουν στην ByteDance και του Telegram Messenger, το οποίο ιδρύθηκε στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 12 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως, μερικώς ή μόνο στον δημόσιο τομέα το TikTok εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.