Σεισμός στη Συρία: Η ιστορία μιας μητέρας και του μωρού της που σώθηκαν δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες από τα συντρίμμια
Μια μητέρα από τη Συρία και το νεογέννητο μωρό της αναρρώνουν μετά τη διάσωσή τους για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα από τα ερείπια του σπιτιού τους,μετά τον φονικό σεισμό.
Όπως αναφέρει το BBC η Ντίμα ήταν επτά μηνών έγκυος όταν ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας προκάλεσε την πτώση μέρους του σπιτιού της στην πόλη Τζινταϊρις στη Συρία.
Η γυναίκα υπέστη ελαφρά τραύματα και αργότερα γέννησε ένα αγόρι, τον Αντνάν, σε νοσοκομείο στο Αφρίν που υποστηρίζεται από την Syrian American Medical Society (Sams).
Μητέρα και μωρό επέστρεψαν λίγο αργότερα στο σπίτι τους, το οποίο όμως κατέρρευσε πλήρως μετά από τρεις ημέρες. Διασώστες κατάφεραν – πριν σταματήσουν οι έρευνες – να τους απεγκλωβίσουν και ο νεογέννητος Αντνάν διακομίστηκε για άλλη μια φορά στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση με ίκτερο και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ η μητέρα του υπέστη βαριά τραύματα στα κάτω άκρα.
Η κατάσταση του μωρού έχει βελτιωθεί
Σύμφωνα με τους γιατρούς το μωρό ανταποκρίνεται στην αγωγή και η κατάστασή του έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Sams έδειχνε τον Adnan να κοιμάται ήσυχος μέσα σε μια θερμοκοιτίδα.
Check out this video about Adnan and his family’s story highlighting the devastation caused by Syria’s earthquake.#Syria #Syrian #syriaearthquake #TurkeyEarthquake pic.twitter.com/hmvHotwQlP
— sams_usa (@sams_usa) February 13, 2023
Η μητέρα του πήρε εξιτήριο και τώρα ζει με τον άνδρα της και εννέα ανίψια τους σε αντίσκηνο, ενώ καθημερινά μεταβαίνει στην Αφρίν για να δει το μωρό της στο νοσοκομείο.
Η οικογένειά της είχε αναγκαστεί να επιστρέψει στο μισογκρεμισμένο σπίτι τους μετά τον τοκετό, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο καταφύγιο στην περιοχή Τζινταϊρις, μια από τις χειρότερα πληγείσες πόλεις της βορειοδυτικής Συρίας. Δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια μετά τον σεισμό, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι σεισμόπληκτοι στη Συρία.
Ακόμη και πριν από τον καταστροφικό σεισμό, εκατομμύρια άνθρωποι -οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά- βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν στην περιοχή, η οποία είναι το τελευταίο προπύργιο των Τζιχαντιστών.