Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Δόθηκε στην Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό-Ποιο βιβλίο της έγινε ταινία

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 «για το κουράγιο και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τις συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία.

Ποια είναι

Η Ανί Ερνό είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008).

Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019. Παράλληλα έχει γράψει τα βιβλία «Ο τόπος» (2019), «Μια γυναίκα» (2020) και «Το γεγονός» (2022).

Στις κινηματογραφικές αίθουσες  «Το γεγονός»

Το αυτοβιογραφικό μυθιστήρομα της «Το γεγονός» που αφορά την έκτρωση της σε νεαρή ηλικία μεταφέρθηκε φέτος στις κινηματογραφικές αίθουσες σε σκηνοθεσία της Οντρέ Ντιγουάν. Η ταινία απέσπασε Χρυσό Λιοντάρι και βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η υπόθεση αφορά το 1963, όταν η εικοσιτριάχρονη Ανί Ερνό μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Η ντροπή την κυριεύει σαν πανούκλα: είναι ανύπαντρη και ξέρει πως μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα στιγματίσει την ίδια και την οικογένειά της. Μέσα σε συνθήκες παρανομίας κάνει έκτρωση με κίνδυνο της ζωής της. Αρκετά χρόνια αργότερα θα καταγράψει τις αναμνήσεις της, προσπαθώντας να κατανοήσει γιατί αυτή η εμπειρία τη σημάδεψε τόσο πολύ, τόσο βαθιά. Το γεγονός είναι η ιστορία αυτού του τραύματος, ενός τραύματος που δεν ξεπέρασε ποτέ.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!