Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο το Νόμπελ Ιατρικής-Η έρευνα του για τους «εξαφανισμένους» συγγενείς του ανθρώπου

Ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πάαμπο έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2022 για τις ανακαλύψεις του “για το γονιδίωμα εξαφανισθέντων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη”, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο, που θεωρείται από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας, ο Σβάντε Πάαμπο πέτυχε κάτι φαινομενικά αδύνατο: τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, ενός εξαφανισμένου συγγενή των σημερινών ανθρώπων. Έκανε επίσης τη συγκλονιστική ανακάλυψη ενός άγνωστου προηγουμένως ανθρώπινου είδους, των Denisovan.

Είναι σημαντικό ότι ο Σβάντε Πάαμπο διαπίστωσε επίσης ότι η μεταφορά γονιδίων είχε συμβεί από αυτούς τους πλέον εξαφανισμένους ανθρώπους στον Homo sapiens μετά τη μετανάστευση από την Αφρική πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων στους σημερινούς ανθρώπους έχει σημασία για τη σημερινή φυσιολογία των ανθρώπων, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στις λοιμώξεις.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!