Η αιτία θανάτου της Βασίλισσα Ελισάβετ: O γιατρός που υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου της είχε διοριστεί ως φαρμακοποιός στο Μπαλμόραλ
Το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ υπογράφηκε από έναν Σκωτσέζο γιατρό που έχει εργαστεί για τη μοναρχία για περισσότερα από 30 χρόνια.
Ο λόγος για τον Δόκτωρα Ντάγκλας Τζέιμς Άλαν Γκλας ο οποίος κάποτε είχε σώσει τη ζωή της βασιλομήτωρος όταν είχε πνιγεί από ένα ψαροκόκαλα ξεκίνησε να εργάζεται ως φαρμακοποιός στο κάστρο του Μπαλμόραλ στις 30 Μαρτίου 1988. Ο τίτλος του επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής παρουσίας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ λίγες μέρες αργότερα.
Το περιστατικό με την βασιλομήτωρ συνέβη τον Μάιο του 1993, ενώ η μητέρα της Ελισάβετ χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Αμπερντιν προκειμένου να το αφαιρέσει.
Ο ρόλος του Δρ Γκλας είναι παρόμοιος με αυτόν του Δρ Τίμοθι Έβανς, ο οποίος φρόντιζε την υγεία της Ελισάβετ όταν εκείνη βρισκόταν στο κάστρο του Ουίνδσορ. Παράλληλα εργάζεται ως γενικός γιατρός στο χωριό Aboyne των Highlands το οποίο βρίσκεται 20 μίλια από το Μπαλμόραλ. Ακόμη έχει καταγραφεί ως εργαζόμενος στην κλινική Braemar μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αν και δεν είναι σαφές εάν εξακολουθεί να εργάζεται εκεί.
Ο γιατός υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της Ελισάβετ τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνοντας ότι έφυγε από τη ζωή λόγω «γηρατειών». Πάντως ο γιατρός που βρισκόταν δίπλα της όταν έφευγε από τη ζωή ήταν ο ο κορυφαίος βασιλικός γιατρός της, ο Sir Huw Thomas. Λόγω «γηρατειών» έφυγε από τη ζωή και ο πρίγκιπας Φίλιππος με το πιστοποιητικό θανάτου του να φέρει την υπογραφή του Sir Thomas.
Σημειώνεται πως η ώρα θανάτου της Ελισάβετ – με βάση το πιστοποιητικό θανάτου – είναι 15:10 το μεσημέρι δηλαδή πάνω από τρεις ώρες από την ενημέρωση του βρετανικού έθνους. Μάλιστα το πρόσωπο που έδωσε την πληροφορία του θανάτου της ήταν η πριγκίπισσα Άννα. Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι μόνο ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα βρίσκονταν στο πλευρό της όταν εκείνη άφηνε την τελευταία της πνοή. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ και η σύζυγός του Σοφία, βρίσκονταν εν πτήσει όταν πέθανε η βασίλισσα. Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο αεροδρόμιο του Αμπερντίν ένα τέταρτο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της γιαγιάς του.
Το βαθύ γήρας αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου ως η αιτία που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ. Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», ανέφερε η ανακοίνωση των Ανακτόρων.
Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο πλευρό της Ελισάβετ, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αφότου οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου, η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή στις 15:10, στο κάστρο Μπαλμόραλ.
Το πιστοποιητικό θανάτου της δείχνει επίσης, ότι το άτομο που βρισκόταν κοντά της τις τελευταίες της στιγμές, ήταν η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ.
Δείτε το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ:
Υπενθυμίζεται πως το BBC ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και μετέδωσε τον εθνικό ύμνο. Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.
Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.
Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Όταν ανέλαβε τα σκήπτρα, σε ηλικία 25 ετών, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Μάο Τσετούνγκ και ο Χάρι Τρούμαν ήταν ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και των ΗΠΑ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.
Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες. Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, έγινε η κηδεία της. Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο βρέθηκαν στο Λονδίνο για την κηδεία της, με τα μέτρα ασφαλείας να ήταν δρακόντεια, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.