Ξεκίνησαν τα παρατράγουδα με την κηδεία της Ελισάβετ – Γιατί γκρινιάζουν οι ηγέτες;
Αντιμέτωπη με διπλωματικές αντιδράσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα ταξίδια VIP για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται η οικοδέσποινα Βρετανία, με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες να ζητούν τώρα ειδική άδεια για να παρακάμψουν το προτεινόμενο σύστημα κατά το οποίο θα τους παραλάβουν λεωφορεία και να φτάσουν με τα επίσημα οχήματά τους στο Γουενστμινστερ.
Συγκεκριμένα διάφορες χώρες αντιδρούν στην απαίτηση του Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) να σταθμεύσουν οι περισσότεροι ξένοι αρχηγοί κρατών που θα παρευρεθούν στην κηδεία τη Δευτέρα τα οχήματά τους σε χώρο στο δυτικό Λονδίνο και να μεταβούν στην εκδήλωση με κοινόχρηστα πούλμαν που παρέχει η βρετανική κυβέρνηση.
Διπλωμάτες από πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την ομάδα G7, δήλωσαν στο POLITICO ότι επιθυμούν να υπάρξουν εξαιρέσεις για τους ηγέτες τους, επικαλούμενοι λόγους γήρατος ή ασφάλειας.
Ταξιδιωτικό πρωτόκολλο με…. εξαιρέσεις
Το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο, το οποίο εστάλη στις πρεσβείες του εξωτερικού το Σαββατοκύριακο και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, δεν θα ισχύει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαίωσε αργότερα στους Times κυβερνητική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να φθάσει στην κηδεία με τη θωρακισμένη λιμουζίνα του, γνωστή και ως «το θηρίο».
Άλλοι ηγέτες με ειδικές απαιτήσεις ασφαλείας, όπως ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, θα μπορούν επίσης να φέρουν το δικό τους μεταφορικό μέσο, δήλωσε η ίδια βρετανική πηγή.
Πονοκέφαλος τα πρωτόκολλα για τους διπλωμάτες
Το θέμα είναι πάντως πως τώρα όλο και περισσότεροι ηγέτες και αντιπρόσωποι κρατών θέλουν κι αυτοί να φτάσουν απευθείας στο Γουένστμινστερ και να μην μπουν σε λεωφορείο.
«Προσπαθώ να πετύχω την εξαίρεση του δικού μας από το λεωφορείο», παραδέχτηκε ένας πρέσβης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, «αλλά δεν έχω μεγάλη τύχη μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε.
Οι διπλωμάτες λένε ότι το FCDO δεν έχει εξηγήσει τα κριτήρια με τα οποία θα επιτραπεί σε ορισμένους ηγέτες να παραλείψουν την κοινή διαδρομή με λεωφορείο, καθώς οι απεσταλμένοι απευθύνονται απευθείας στο υπουργείο για να ζητήσουν εξαιρέσεις, αλλά λίγοι έχουν λάβει επίσημη απάντηση.
Κι αν καθίσω δίπλα στον «εχθρό»;
«Σημαντική ανησυχία» υπάρχει επίσης μεταξύ των ηγετών για την πιθανή ταυτότητα των συνεπιβατών τους πάνω στα κοινά λεωφορεία VIP, προειδοποίησε ένας τρίτος διπλωμάτης.
Το FCDO πραγματοποίησε την Τρίτη ενημέρωση με εκπροσώπους όλων των χωρών που σχεδιάζουν να στείλουν ηγέτες στην κηδεία, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς θα αποφασιστούν οι θέσεις στα πούλμαν.
Ένας πρέσβης δήλωσε μάλιστα πως από την ενημέρωση δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα.
«Το FCDO μας είπε να μην έχουμε πολλές προσδοκίες, να μην είμαστε πολύ φιλόδοξοι και να περιμένουμε διάφορα προβλήματα. Η πρόκληση είναι τεράστια … Προσπαθούν να μας πείσουν να πάρουμε τα λεωφορεία, λέγοντας ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστούμε τα πάντα».
Αλλά ένας τρίτος πρεσβευτής, που εκπροσωπεί μια ευρωπαϊκή χώρα της οποίας ο ηγέτης δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιεί το λεωφορείο, δήλωσε ότι ορισμένοι αρχηγοί κρατών που δεν έχουν συνηθίσει να ταξιδεύουν με κοινόχρηστο πούλμαν θα δουν το σχέδιο ως πρόκληση για τον «ανδρισμό» τους – και ότι το να τους πείσουν να αποδεχθούν τις ρυθμίσεις του FCDO δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.