Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ «πρωταγωνιστούσε» στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Όταν η βασίλισσα της Αγγλίας για επτά ολόκληρες δεκαετίες. Έζησε μια ζωή μακρά και γεμάτη, μυθιστορηματική, με λάμψη, δύναμη, επιρροή, ατελείωτα ταξίδια, όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές. Προσωπικότητα ισχυρή, με ιδιαίτερα ενισχυμένο το αίσθημα του καθήκοντος, κατάφερνε να προσαρμόζεται στις αλλαγές των εποχών, να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις κρίσεις αλλά και διατηρεί έναν διαχρονικό μύθο σχετικά με το ποια πραγματικά ήταν η γυναίκα πίσω από το στέμμα. Γι’ αυτό και εκτός από όλους του άλλους χώρους η βασίλισσα  Ελισάβετ αποτέλεσε την ιδανική πρωταγωνιστική φιγούρα για την μεγάλη και την μικρή οθόνη.

Παρότι η ίδια προσπαθούσε με όλες της τις δυνάμεις να προφυλάξει την ιδιωτικότητα της ζωής του παλατιού, έγινε πρωταγωνίστρια της ποπ κουλτούρας. Ο χαρακτήρας της αποτυπώθηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, από δράματα και ντοκιμαντέρ μέχρι κωμωδίες και ταινίες κινουμένων σχεδίων, κάποιες από τις οποίες μάλιστα σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων και τηλεθέασης ενώ χάρισαν πολύτιμα βραβεία στις ηθοποιούς που τήν υποδύθηκαν.

Elisavet_-_Helen_Mirren_2
Η ΄Ελεν Μίρεν (δεξιά) έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας ως βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία «The Queen»

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η ταινία του 2006 «The Queen»(«Η Βασίλισσα») με την εκπληκτική Έλεν Μίρεν να ενσαρκώνει τον απαιτητικό ρόλο της Ελισάβετ στην μετά τον θάνατο της Νταϊάνα εποχή. Ερμηνεία η οποία τής χάρισε το βραβείο Όσκαρ αλλά και τον τιμητικό τίτλο της «Dame» τον οποίον τής απένειμε η αυθεντική βασίλισσα αναγνωρίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την πιστότητα της απόδοσης του χαρακτήρα της.

Η Έλεν Μίρεν έχει επίσης ενσαρκώσει την βασίλισσα Ελισάβετ και στο θεατρικό έργο «The Audience», που στηρίχθηκε στις εβδομαδιαίες ακροάσεις που είχε η μονάρχης με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, το οποίο παρουσιάστηκε, το 2013 τόσο στο Γουέστ Εντ όσο και στο Μπρόντγουεϊ.

Elizabeth_-_olivia-colman-the-crown_2
H Ολίβια Κόλμαν κέρδισε τις εντυπώσεις ως Ελισάβετ στο «The Crown»
Elizabet_-_Foi_-_Crown
H Κλερ Φόι ως νεαρή Ελισάβετ στο «Τhe Crown»

Στους δύο πρώτους κύκλους η Κλερ Φόι ενσάρκωσε την βασίλισσα Ελισάβετ στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο αλλά και την γνωριμία της με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Για τον νέο, πολυαναμενόμενο πέμπτο κύκλο έχει επιλεγεί να πρωταγωνιστήσει η Ιμέλντα Στόντον.

Elizabet_Imelda-Staunton_-_Crown
Η Ιμέλντα Στόντον θα υποδυθεί την Ελισάβετ στον επόμενο κύκλο του «The Crown»

«Ο λόγος του βασιλιά», σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ, με τον Κόλιν Φερθ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πατέρα της Ελισάβετ, Γεωργίου VI, αποτελεί μια από τις πλέον επιτυχημένες, εμπορικά και καλλιτεχνικά, ταινίες που σχετίζονται με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας αλλά και μία από τις αγαπημένες της ίδιας της Ελισάβετ η οποία βρήκε συγκινητική την απόδοση της ιστορίας σχετικά με το πρόβλημα της ομιλίας που αντιμετώπιζε ο πατέρας της όταν κλήθηκε να αναλάβει τον θρόνο. Στην ταινία, η οποία απέσπασε τέσσερα Όσκαρ, την Ελισάβετ, σε παιδική ηλικία, ενσάρκωσε στην ταινία η Φρέια Γουίλσον.

Elizabeth_-jeannette-charles
Η Ζανέτ Τσάρλς είναι η ηθοποιός που έχει παίξει την βασίλισσα Ελισάβετ σε πολλές κωμικές ταινίες

Στο μεταξύ η ηθοποιός που έχει υποδυθεί τις περισσότερες φορές την βασίλισσα Ελισάβετ στη μικρή και την μεγάλη οθόνη, το όνομά της μάλιστα έχει γραφτεί και στο Βιβλίο Γκίνες γι’ αυτόν τον λόγο, είναι η Ζανέτ Τσάρλς. Καθώς έμοιαζε αρκετά με την Ελισάβετ, στήριξε ολόκληρη την καριέρα της στον συγκεκριμένο ρόλο τον οποίο έχει παίξει σε πολυάριθμες, κωμικές κατά κύριο λόγο ταινίες, μεταξύ των οποίων και οι «National Lampoon’s European Vacation» , «The Naked Gun: From the Files of the Police Squad!», «Austin Powers in Goldmembe» και «All You Need Is Cash». Παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι οι ταινίες προσέγγιζαν τον χαρακτήρα της βασίλισσας με απρεπή τρόπο, η ίδια δήλωσε πριν λίγους μήνες πως δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα έβλαπτε την μονάρχη.

Elizabeth_-Emma_Tomson
Η Έμα Τόμσον είναι ανάμεσα στις ηθοποιούς που έχουν μεταμορφωθεί σε βασίλισσα Ελισάβετ

Από τις αποτυπώσεις της Ελισάβετ στην οθόνη έχει ξεχωρίσει και αυτή της Έμας Τόμσον στην δραματική τηλεοπτική σειρά του 2012 «Walking the Dogs». Κεντρικός θεματικός άξονας ήταν ένα αληθινό γεγονός, η εισβολή στο υπνοδωμάτιο της βασίλισσας, στο Μπάκιγχαμ το 1982, ενός άνδρα που βρισκόταν σε κατάσταση νευρικής κρίσης, με τον οποίο η ίδια είχε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση πριν συλληφθεί από τους φρουρούς της.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!