Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ελισάβετ – Τα μυστικά της γκαρνταρόμπας, οι εκκεντρικές συνήθειες και οι top 10+5 εμφανίσεις της (εικόνες)

Ντονατέλα Αδάμου

Η βασίλισσα Ελισάβετ, μετά από 70 χρόνια στον θρόνο, πέρασε σε άλλο επίπεδο. Επουράνιο. Μαζί της, ανοίγει νέο κεφάλαιο και στο στυλ του παλατιού. Η Ελισάβετ εισήγαγε το δικό της, απαράμιλλο, όπως κι αν εννοείτε τη λέξη, στυλ. Ένα στυλ ξεχωριστό, που την έκανε να ξεχωρίζει σε επίσημα δείπνα και συναντήσεις, είτε με αρχηγούς κρατών είτε στο αγαπημένο της Άσκοτ για να παρακολουθήσει ιπποδρομίες, είτε στους κήπους για τσάι, κουβέντα και χαλάρωση με την πολυμελή της οικογένεια.

«Η βασίλισσα ήταν έμπνευση από παιδί.Έγινε η στέψη και την είχε αναλάβει ο Νόρμαν Χάρτνελ, ένας διάσημος Λονδρέζος ντιζάινερ, που της έφτιαχνε όλα τα ρούχα. Χρειαζόταν περίπου 300 φορέματα τον χρόνο για 300 εμφανίσεθς», έχει πει η προσωπική της αμπιγιέζ  Άντζελα Κέλι.

2/4/2021: Κυριακή του Πάσχα με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο στο θρόνο, Κάρολο, περπατάνε στους κήπους του Φράγκμορ. Χαρακτηριστικό, το μεταξωτό μαντίλι με τα αγαπημένα της πριντς

Τα μυστικά της γκαρνταρόμπας της 

Οι Βρετανοί λατρεύουν τα καπέλα, είναι αναπόσπαστα από τη μόδα τους, και εκείνη τα ταίριαζε πάντα με τα αγαπημένα της ολόμαλλα ταγέρ. Τα καπέλα της τα προτιμούσε με πλατύ γείσο, ενώ, παρότι μικροσκοπική, δεν προτιμούσε τα ψηλοτάκουνα, αλλά γόβες με μικρό τακούνι και με τίποτα στιλέτο.  Στην έκθεση “Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe” που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια,  οι θεατές είδαν καρέ-καρέ τη ζωή της από 150 συνολικά outfits που σχεδιάστηκαν για ειδικές περιστάσεις, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον κόσμο έως και σήμερα. Μεταξύ αυτών, ο γάμος με τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας στις 20/11/1947: για την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της, ο Χάρτνελ σχεδίασε το νυφικό, με έμπνευσηξ από τον πίνακα «Primavera» του Μποτιτσέλι. To νυφικό της ήταν γεμάτο από λευκούς κρυστάλλους και πέρλες.

«Η βασίλισσα γνωρίζει πολύ καλά τι της ταιριάζει, και τι είναι κατάλληλο για κάθε περίσταση», έγραψε η προσωπική βοηθός, σύμβουλος και επιμελήτρια Άντζελα Κέλι (Angela Kelly) στο βιβλίο της «Dressing The Queen» το 2012. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγει τα σωστά χρώματα, τα κεντήματα για τα φορέματα, τα υφάσματα που δεν τσαλακώνουν και εξασφαλίζει ότι το ντεκολτέ, τα μανίκια και το τελείωμα έχουν το σωστό μήκος. «Αισθάνομαι ότι αυτό που φοράει, είναι ένας από τους μοναδικούς τρόπους που έχει για να εκφράσει τα συναισθήματά της», είπε η αρχισυντάκτρια του Harper’s Bazaar, Λίντια Σλέιτερ.

«Όπως με τις καρφίτσες, έχοντας μια τεράστια συλλογή, η κάθε μία κρύβει μία ιστορία ή ένα συμβολισμό». Στους γάμους του Ουίλιαμ και του Χάρι, φορούσε καρφίτσες «που συμβόλιζαν την αγάπη και την ευτυχία», τονίζει η Σλέιτερ. Για τη χριστουγεννιάτικη ομιλία της το 2021 -τη χρονιά που πέθανε ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος- φορούσε καρφίτσα από το ταξίδι του μέλιτος.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, δημοσιογράφος μόδας και συγγραφέας του βιβλίου «ΑΒΥ: Tόσες σκέψεις για το βασιλικό στυλ», εξηγεί ότι η βασίλισσα δημιούργησε και διατήρησε ένα δικό της ενδυματολογικό ύφος. «Φοράει το ίδιο σχήμα καπέλου, το ίδιο στυλ παλτό, τις υπέροχες μαύρες γόβες και τις τρεις σειρές μαργαριτάρια. Σε αυτό το οριοθετημένο πλαίσιο, διασκεδάζει. Είναι άλλωστε διάσημη για τον τρόπο που χειρίζεται τα χρώματα». «Μετά τον Χάρτνελ, την ανέλαβε ο Ίαν Τόμας, στα 70’s και στα 80’s, αλλά και ο Χάρντι Είμις στα 50’s-60’s και μετά η Άντζελα Κέλι. Εμπιστευόταν έναν άνθρωπο και έμενε σε αυτόν πολλές δεκαετίες», δήλωσε σχετικά με τους σχεδιαστές που είχε επιλέξει να επιμελούνται την εμφάνισή της, πάλι, ο top Έλληνας σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας.

Ενώ για τις λιγότερο επίσημες εμφανίσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια που έμενε μόνο στο Κάστρο του Ουίνδσορ, εμφανιζόταν με καφέ ή μπλε τουίντ και μεταξωτά μαντίλια, ως νεαρή πριγκίπισσα προτιμούσε το σατέν.  Οι τσάντες της ήταν μαύρες Launers, ενώ είναι γνωστή τοις πάσι η αδυανμία της στις καρφίτσες. Τα δε φλοράλ, τα ζωηρά εμπριμέ, όσο μεγάλωνε, τα “αποθέωνε”, αφού γνώριζε καλά πως την έκαναν να δείχνει νεότερη.

Queen Elizabeth: Why she is never without Launer handbags - secret meaning | Express.co.uk

Τέλος, όταν έπρεπε να μεταβεί σε κρατικό δείπνο στο Μπάκιγχαμ, προς τιμήν κάποιου ηγέτη ξένου κράτους, φορούσε λευκές τουαλέτες, κόκκινη κορδέλα στο στήθος και τις πιο εντυπωσιακές της τιάρες από την βασιλική συλλογή κοσμημάτων. Έτσι, έδινε επιπρόσθετη αίγλη στο λουκ της, ενώ ο καλεσμένος το θεωρούσε ξεχωριστή του τιμή.

Οι εκκεντρικές συνήθειες της βασίλισσας

Στο βιβλίο της «Ντύνοντας τη βασίλισσα» η Κέλι αναφέρει ότι η Ελισάβετ είχε «εξαιρετική αντίληψη των ενδυμάτων και της μόδας. Γνωρίζει καλά τι της πηγαίνει και τι επιβάλλει η κάθε περίσταση».Το ένδυμα της βσίλισσας έπρεπε να έχει έντονο χρώμα ώστε να διακρίνεται από μακριά, ωστόσο, η απόχρωση δεν έπρεπε να συμπίπτει με τα εμβλήματα καμίας χώρας. Γι’ αυτό ακριβώς επέλεγε ακόμα και fluo λαχανί, φούξια, μπλε ηλεκτρίκ, σομόν.

Επίσης, την απασχολούσε το ύφασμα, που σε καμία των περιπτώσεων δεν έπρεπε να ζαρώνει. Σε όλα της τα φορέματα, όταν έπρεπε να εμφανιστεί εκτός παλατιού και ήταν χειμώνας, από την εσωτερική πλευρά, οι μοδίστρες πρόσθεταν ανεπαίσθητα βαρίδια συμμετρικά τοποθετημένα, προκειμένου να μην σηκώνονται από τον αέρα, καθώς προτιμούσε τα μίντι και το μήκος Chanel, ακριβώς στο γόνατο – και όχι τα μάξι. Ακόμα, είχε επιβάλει περικοπές, με αποτέλεσμα οι μοδίστρες να αναζητούν υφάσματα για τα κλασικά της ταγεράκια στις αποθήκες του παλατιού, όπου έβρισκες εγκαταλειμμένα υφάσματα από τη δεκαετια του ’60 – και αγαπημένα της μπροκάρ.

Dressing the Queen: The Jubilee Wardrobe | Angela Kelly

 

Προηγήθηκε δε προετοιμασία πολλών μηνων για το αδαμάντινο ιωβηλαίο και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο παλάτι, έχει εκδοθεί κιόλας σχετικό βιβλίο, με τίτλο «Dressing the Queen: The Jubilee Wardrobe».  Ενώ επιστράτευε το προσωπικό του παλατιού, σύμφωνα με τη μοδίστρα και προσωπική της βοηθό Άντζελα Κέλι, προκειμένου να της ανοίγει τα παπούτσια, αλλά το μακιγιάζ της το επιμελούταν μόνη της. Δεν έφευγε μάλιστα από το Μπάκιγχαμ χωρίς κραγιόν στην τσάντα της. Ήταν το αγαπημένο της καλλυντικό και το καθιέρωσε, αφού μέχρι την άνοδό της στον βασλικό θώκο, το πρωτόκολλο το απαγόρευε.

The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe: Amazon.co.uk: Kelly, Angela: 9780008536213: Books

Από την άλλη, στο βιβλίο της “The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe” (Η Άλλη Πλευρά του Νομίσματος: Η βασίλισσα, η Αμπιγιέζ και η Γκαρνταρόμπα) αποκάλυπτε πως η βασίλισσα βαφόταν μόνη της κάθε μέρα, εκτός από μία φορά το χρόνο, όταν οι κάμερες την κατέγραφαν ενώ έβγαζε τον καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο λόγο της, οπότε προσλάμβανε τη μακιγιέζ Μέριλιν Γουάιντες – κάτι προφανώς εντυπωσιακό.

 Οι top 10+5 εμφανίσεις της  

1958: Με ολόμαλλο παλτό, λεοπάρ φουλάρι και την 8χρονη πριγκίπισσα Άννα, στην αποβάθρα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου για Λίβερπουλ.  

Άνοιξη 1960, φορώντας το αγαπημένο της πράσινο, με τα σκυλάκια της

Ιούνιος 1963: Κοραλοσομόν, ταφταδένια τουαλέτα συνδυασμένη -κλασικά- με μαργαριτάρια της, ενώ μετέβαινε σε formal εκδήλωση


Για τη βασιλική επίσκεψη στη Μάλτα, επέλεξε αυτό το φλοράλ στο ροζ και το πράσινο και μία από τις αγαπημένες της κρφίτσες, την  Cullinan V by Garrard, που δημιουργήθηκε το 1911.  

1/7/1969 Στην ανακήρυξη του  Καρόλου ως πρίγκιπα της Ουαλίας με έξοχο, κρεμ παλτό,  ιδιαίτερο καπέλο που μόνο εκείνη θα μπορούσε να υποστηρίξει και tone sur tone γοβάκια  

1/5/1988 Με ιππικό στιλ και φουλάρι-σήμα κατατεθέν σε ιππικούς αγώνες στο Γουίνδσορ (Royal Windsor Horse Show).

1990: Όπως και η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, προτίμησε το φλοράλ για τα 90ά γενέθλια της βασιλομήτορος 

4/5/1993 Με υπέροχη φούξια τουαλέτα στη Βουδαπέστη

13 / 32

9/5/200 Με λιλά στα εγκαίνια της Millennium Bridge 

 

10/6/2014 Δημιουργία της βοηθού της Άντζελα Κέλι με καρφίτσα Richmond για εκδήλωσε στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου

25/12/2019 Χριστούγεννα και κόκκινο πήγαιναν πακέτο για τη βασίλισσα, που στην προκειμένη ακολουθούσε την πεπατημένη. Εδώ βέβαια με ένα εμβληματικό total red outfit και εμβληματικό ημίψηλο. Τα κλασικά, flat μαύρα παπούτσια της, πάλι, δεν μπορούσε να τα αποχωριστεί ούτε εκείνη την εορταστική ημέρα. 

20/2/2018 Ήταν η πρώτη φορά που παρευρέθηκε σε σόου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου – ήταν καλεσμένη στο ντεφιλέ του Ρίτσαρντ Κουίν (Richard Quinn) και για την περίσταση επέλεξε παλ γκρι-σιελ τουίνρτ ταγέ και καρφίτσα Trefoil με -τι άλλο- μαργαριτάρι. 

13/6/2012 Υπέροχο ανοιχτό τυρκουάζ παλτό Stewart Parvin με καπέλο Rachel Trevor-Morgan για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο στο Νότιγχαμ   

19/11/ 2012 Στο Royal Albert Hall με ένα εξαιρετικό metallic φόρεμα με διαμαντένια κοσμήματα, ασορτί, metallic γοβάκια -πάντα χαμηλοτάκουνα- και κλασική Launer τσαντάκι.   

21/4/2016 Για τα 90ά της γενέθλια, μάζεψε τα μαλλιά της σε μαντίλι και φόρεσε ένα εξαιρετικό lime τουίντ παλτό

 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!