Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η περίπλοκη σχέση της με την Ελλάδα – Η μία και μοναδική φορά που την επισκέφθηκε (βίντεο)

Ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει στη Βρετανία και σε όλον το κόσμο η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το ίδιο το Παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας.

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Αν και πρόκειται για μία πολυταξιδεμένη βασίλισσα, αφού έχει επισκεφθεί πάνω από 100 χώρες στον κόσμο, η Ελισάβετ δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα – τουλάχιστον όχι ως βασίλισσα.

Η μοναδική φορά που βρέθηκε στην Αθήνα ήταν το 1950, όταν ήταν ακόμη πριγκίπισσα, δηλαδή δύο χρόνια πριν ανέβει στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γιατί δεν ήλθε ποτέ στην Ελλάδα ως βασίλισσα
Η επίσημη απουσία της βασίλισσας από την Ελλάδα – λέγεται ανεπίσημα ότι – έχει να κάνει με την κακή πορεία και το τέλος του βασιλικού θεσμού στη χώρα μας, αλλά και την καταδίκη του πατέρα του συζύγου της, Φιλίππου, από το Στρατοδικείο, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ενός έτους, η οικογένειά του εξορίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten.

Οι ιστορικοί και οι γνώστες των ζητημάτων του Παλατιού της Βρετανίας, υποστηρίζουν ότι ο Φίλιππος είχε άσχημες εντυπώσεις από την Ελλάδα, από τις διηγήσεις των οικείων του, γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του – πρίγκιπα Ανδρέα – που λίγο έλλειψε να πεθάνει στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Η επίσκεψη το 1950
Η Ελισάβετ, όταν ήταν μόλις 24 ετών, επισκέφθηκε την Ελλάδα με τον σύζυγό της, Φίλιππο, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, εξάδελφου του Φιλίππου.

Περπάτησαν στην Ακρόπολη και φυσικά επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στη Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.

Στη χώρα μας, η Ελισάβετ ήλθε ανεπίσημα, και μόνο στην περιοχή των Αθηνών: από το πρωί της 6ης έως το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου 1950.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!