«Μου έσωσες τη ζωή»: Ετοιμαζόταν να αυτοκτονήσει μέχρι που είδε ένα αυτοκόλλητο σε προφυλακτήρα
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι αν «σώσεις μια ζωή, σώζεις ολόκληρο τον κόσμο». Ποιος ξέρει αν η Μπρουκ Λάσι, 22 ετών, από τη Νέα Ζηλανδία, είχε αυτόν τον υψηλό στόχο όταν ξεκίνησε μια καμπάνια το 2020 για να βοηθήσει στην ανύψωση της ψυχολογίας των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος COVID-19.
Η Λάσι έχει παλέψει με προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλη της τη ζωή και ήξερε ότι άνθρωποι σαν κι αυτήν θα περνούσαν πολύ δύσκολα κατά τη διάρκεια της COVID-19 στα λόκνταουν. Μια μελέτη από τον Μάιο του 2021 διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας είχε «περισσότερη κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με τα πρότυπα άλλων χωρών». Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι «οι νεότεροι άνθρωποι» καθώς και «εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν κολλήσουν καταγράφηκαν με χειρότερη ψυχική υγεία».
Για να βοηθήσει, λοιπόν, όσους μπορεί να αγωνίζονται, η Λάσι τύπωσε 600 αυτοκόλλητα με ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και τα τοποθέτησε σε εμφανή σημεία συμπεριλαμβανομένων τρένων, γεφυρών και τοίχων στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας. Έφτιαξε επίσης ένα αυτοκόλλητο προφυλακτήρα με το ίδιο μήνυμα για το αυτοκίνητό της.
Τα αυτοκόλλητα μιλούσαν απευθείας σε όσους μπορεί να σκέφτονται να αφαιρέσουν τη ζωή τους. «Σας παρακαλώ, μην αφαιρέσετε τη ζωή σας σήμερα», έγραφαν τα αυτοκόλλητα. «Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος με εσάς μέσα σε αυτόν. Περισσότερο απ’ όσο νομίζετε. Μείνετε εδώ».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Λάσι στάθμευσε το αυτοκίνητό της στο πάρκινγκ του πανεπιστημίου της και όταν επέστρεψε στο όχημά της για να φύγει, παρατήρησε ότι ένα σημείωμα ήταν κολλημένο στο παρμπρίζ. Νομίζοντας ότι ήταν κάποιος που παραπονιόταν για τον τρόπο που πάρκαρε ή μια κλήση, προετοιμάστηκε για το χειρότερο, αλλά τελικά έμεινε έκπληκτη από το θετικό μήνυμα.
«Έφυγα από το σπίτι μου με ένα σχέδιο στο μυαλό μου και ζήτησα ένα σημάδι, οποιοδήποτε σημάδι, ότι έκανα το σωστό όταν είδα το αυτοκίνητό σου στο πάρκινγκ. Σε ευχαριστώ», έγραφε το σημείωμα. Στην αρχή, η Λάσι δεν κατάλαβε σε τι αναφερόταν το μήνυμα, μετά θυμήθηκε το αυτοσχέδιο αυτοκόλλητο στον προφυλακτήρα της.
A driver’s bumper sticker has saved a stranger’s life.
After her own battle with depression 22-year-old university student Brooke Lacey was inspired to create a batch of 600 signs to inspire those battling mental illness.#StarFMNews919 @Star919FM pic.twitter.com/0SSHhUvyvK
— Star919News (@StarFMNews919) February 22, 2022
«Τα είχα φτιάξει πριν από πολύ καιρό, έβαλα ένα στο αυτοκίνητό μου και τα ξέχασα, μέχρι τώρα», έγραψε στο Twitter στον λογαριασμό της που έχει πλέον απενεργοποιηθεί. «Είμαι τόσο χαρούμενη που όποιος κι αν είσαι επέλεξες να μείνεις σήμερα. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος χρειάζεται αυτή την υπενθύμιση».
Τώρα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιο ακριβώς ήταν το «σχέδιο» του ατόμου, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αυτοκόλλητο της Λάσι στον προφυλακτήρα το ενέπνευσε να επιλέξει τη ζωή. Ας ελπίσουμε ότι το αυτοκόλλητο ενέπνευσε κόσμο, επίσης, να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια σε ανάλογες περιπτώσεις.
Το αυτοκόλλητο της Λάσι αποδείχθηκε αποτελεσματικό επειδή ακολούθησε μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στις τηλεφωνικές γραμμές αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το Science.org, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι άνθρωποι που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν να αντιμετωπίζονται με «σεβασμό και ενσυναίσθηση».
Η ιστορία της Λάσι είναι μια όμορφη υπενθύμιση της δύναμης που μπορεί να έχει μια απλή, θετική χειρονομία στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Κάθε μέρα, υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που αναζητούν ένα σημάδι για να τους δώσει έναν λόγο να συνεχίσουν. Είτε πρόκειται για μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο ή το σωστό μήνυμα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.
Γραμμή βοήθειας για την αυτοκτονία στην Ελλάδα: 1018
Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας κοινωνικός φορέας, μη κερδοσκοπικός – μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία εντάσσεται από τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά.