Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ουκρανία: Έφτασαν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι-Όλα τα βλέμματα στον Γερμανό καγκελάριο (βίντεο-εικόνες)

Στις 09:00 το πρωί Ώρα Ελλάδος έφτασαν στην Ουκρανία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφθασαν σήμερα στο Κίεβο στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), που επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο από την Πολωνία.

Την ώρα που οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο ήχησαν οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή. Ο Σολτς, ο οποίος φορούσε τζιν παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι τύπου πόλο, ο Μακρόν με κοστούμι, λευκό πουκάμισο και χωρίς γραβάτα και ο Ντράγκι με ένα ανοιξιάτικο μπλε πουλόβερ, αφίχθησαν στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου τους συνόδευσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία Ετιέν ντε Πονσέν.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τους στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στόχος τους είναι να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και να συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από την Σύνοδο Κορυφής. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Γερμανό καγκελάριο καθώς υποσχέθηκε ότι το ταξίδι του στην Ουκρανία δεν θα είναι απλά μία ευκαιρία για δημόσιες φωτογραφίες.

Μάλιστα ανέφερε ότι η επίσκεψη δείχνει την αφοσίωση προς την Ουκρανία σε επίπεδο οικονομικό, ανθρωπιστικό αλλά και σε ό,τι αφορά τον οπλισμό. Έτσι οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινώσει συγκεκριμένη πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Μάλιστα

Σύμφωνα με το Reuters. η Ουκρανία είναι ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στην στρατιωτική βοήθεια από την Γερμανία και ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, ο Αντρί Μέλνικ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι εκτιμά πως ο Σολτς θα παραδώσει βαρέα όπλα, τα οποία έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι θα στείλει στη χώρα αλλά δεν έχει ακόμη στείλει.

Ερωτηθείς γιατί η επίσκεψη πραγματοποιείται τώρα, ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων απάντησε ότι οι τρεις ηγέτες θεώρησαν πως θα ήταν προτιμότερο να γίνει αυτή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα όπου πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αύριο να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της σχετικά με το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ, κάτι το οποίο τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν χλιαρά.

«Ο ωφέλιμος χρόνος γι’ αυτή την επίσκεψη θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου αναμένεται μια ισχυρή συμβολική κίνηση από τους Ουκρανούς», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις εύλογες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία και στην προσοχή που οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κράτη που έχουν ήδη καθεστώς υποψήφιας χώρας και είναι καθηλωμένα στα ενταξιακά κεφάλαια, καθώς και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσουμε ούτε να κατακερματίσουμε την ΕΕ», είπε η ίδια πηγή.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!