Αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ-Στάση αναμονής από τον Πούτιν
Έντονο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τις ενστάσεις της Τουρκίας και την παρέμβαση των ΗΠΑ.
Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε υπέγραψε το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η υπογραφή του αιτήματος από την υπουργό αποτελεί το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία. «Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σαν να ‘προσγειωθήκαμε’ σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε. Και συνέχισε: «Εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει περίπου έως και ένα χρόνο (η διαδικασία ένταξης)».
Ωστόσο, η είσοδος των δύο χωρών φαίνεται ότι «σκοντάφτει» στην αδιαλλαξία της Άγκυρας, η οποία σκοπεύει να αποσπάσει ανταλλάγματα για να μην προβάλλει βέτο, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δύο χώρες ζήτησαν να στείλουν αντιπροσωπείες στην Τουρκία προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως, απέρριψε την πρόταση και ανέφερε ότι Σουηδία και Φιλανδία δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να πάνε στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική ηγεσία να δεχθεί την ένταξη τους.
Την ίδια στιγμή ρόλο «πυροσβέστη» φαίνεται ότι ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συζήτηση με την Άγκυρα για τις ενστάσεις της. ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι τουρκικές επιφυλάξεις πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είπε την περασμένη Κυριακή ότι είναι πεπεισμένος ότι και οι δύο χώρες θα συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ. Το ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη. Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουάσινγκτον είναι αυτή που ενθάρρυνε την Σουηδία και την Φιλανδία να καταθέσουν αιτήματα ένταξης και δεν σκοπεύει να αφήσει τις δύο χώρες εκτός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την τελευταία στιγμή.
Δεν βλέπει απειλή προς το παρόν ο Πούτιν
Από την πλευρά της η Μόσχα, η οποία εισέβαλλε στην Ουκρανία μετά από τις συζητήσεις του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν θεωρεί απειλή την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει εάν η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενισχύσει την στρατιωτική υποδομής της στις δύο χώρες. «Ως προς την διερεύνηση η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτές τις χώρες, κανένα. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή για την Ρωσία από μία επέκταση (σ.σ. του ΝΑΤΟ) που θα συμπεριλάβει αυτές τις χώρες», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Γιατί κάνει σκληρό παζάρι Ερντογάν στο ΝΑΤΟ-Σε διαμεσολαβητικό ρόλο ο Στόλεντεμπεργκ