Γιατί κάνει σκληρό παζάρι Ερντογάν στο ΝΑΤΟ-Σε διαμεσολαβητικό ρόλο ο Στόλεντεμπεργκ
Επιμένει στην σκληρή στάση του για βέτο στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε σημερινές δηλώσεις επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα συμφωνήσει στην είσοδο τους και αρνήθηκε την πρόταση των δύο χωρών να στείλουν αντιπροσωπείες στην Τουρκία.
«Δεν θα πούμε ‘ναι’ σε αυτές (σ.σ. τις χώρες) που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, για να συμμετέχουν στον οργανισμό ασφαλείας ΝΑΤΟ», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναφερόταν στην απόφαση της Σουηδίας το 2019 να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ως αντίποινα για την στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην Συρία. «Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πως μπορούμε να τις εμπιστευθούμε;» αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να κάμψει τις τουρκικές αντιρρήσεις. Μάλιστα ανέφερε ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας ως προς τα αιτήματα που υπέβαλαν η Φινλανδία και η Σουηδία για να ενταχθούν στο NATO θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter έπειτα από συνδιάλεξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Νορβηγός απέφυγε να επεκταθεί.
Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Άγκυρα διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με αναλυτές η Τουρκία δεν έχει σκοπό να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση και να επιβάλλει βέτο στην είσοδο των δύο χωρών στην βορειοατλαντική Συμμαχία. Η σκληρή στάση του Τούρκου προέδρου οφείλεται στην ανάγκη του να χρησιμοποιήσει μία διεθνή υπόθεση προκειμένου να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο του και να ανέβει στις δημοσκοπήσεις. Επίσης η Άγκυρα αναμένεται να ζητήσει ανταλλάγματα από το ΝΑΤΟ προκειμένου να συμφωνήσει. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η παροχή εγγυήσεων από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνίες πώλησης όπλων θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο.