Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα – Έρχονται βροχές από το απόγευμα

Στο έλεος της κακοκαιρίας είναι για πέμπτη μέρα όλη η Ελλάδα την Τετάρτη, καθώς στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας συνεχίζεται η πυκνή χιονόπτωση, ενώ στην Αττική καταιγίδες και άνεμοι αναμένονται όλη τη μέρα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα Τετάρτη αναμένουμε εξάπλωση των πυκνών χιονοπτώσεων σε Κεντρική και Βόρεια Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης) και στη Θράκη. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Τονίζεται, ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις σε περιοχές όπου έχει ήδη συσσωρευθεί μεγάλος όγκος χιονιού με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρών. Ενδεικτικά, αναφέρεται η Εύβοια, οι Σποράδες και τα ημιορεινά τμήματα της Πελοποννήσου.

Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι σταθμοί Ομόνοια, Μοναστηράκι, Μεταξουργείο θα παραμείνουν ανοικτοί και σήμερα για την φιλοξενία αστέγων όλο το 24ωρο, έως και το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, τα κύματα χιονιά (κόκκινο) και βροχής (μωβ) θα κινηθούν με αυτόν τον τρόπο στη χώρα απόψε:

Προβλήματα από τον χιονιά σε Σποράδες, Κύμη, Λαμία

Για μία ακόμη μέρα το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Σκόπελος και Αλόννησος, καθώς και τα δύο νησιά των Σποράδων παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεκάδες οικογένειες είναι εγκλωβισμένες στο σπίτι τους από το Σαββατοκύριακο.

Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το οδικό δίκτυο στην Κύμη Ευβοίας και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τον Ερυθρό Σταυρό να συνδράμει μοιράζοντας τροφή και νερό στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

Στη Λαμία η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ οι αρχές προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους που οδηγούν προς το νοσοκομείο της πόλης.

Περισσότερα από 35 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες και με κατεύθυνση από Αθήνα προς τις θεσσαλικές πόλεις και την Βόρεια Ελλάδα είχαν ακινητοποιηθεί για περισσότερο από 2,5 ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, μέσα στον νομό της Φθιώτιδας.

H αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, μπροστά στην ένταση που δημιούργησαν οι πολύωρες καθυστερήσεις, έδωσε το «πράσινο φως» έτσι ώστε σιγά-σιγά το επόμενο διάστημα τα λεωφορεία, που είχαν ακινητοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί, να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη μεγάλα είναι τα προβλήματα από την ασταμάτητη χιονόπτωση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην ΠΑΘΕ

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω του παγετού, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Aθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ) αποφάσισε η τροχαία για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, από σήμερα έως αύριο στις 9 το πρωί, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πιερίας και Ημαθίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών / Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) από το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) έως 393,3ο χιλιόμετρο (προ διοδίων Πυργετού Λαρίσης) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Στην είσοδο από την Εγνατία Οδό στην Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα μέσω Κόμβο Κλειδίου

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.

“Παρέλυσαν” Λάρισα και Κομοτηνή

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας και της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης που έχει πλήξει το νομό Λάρισας, κυρίως σήμερα Τετάρτη, ξεκίνησε να δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα, με τους εμπόρους και καταστηματάρχες να ανακοινώνουν πως θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα το απόγευμα της Τετάρτης.

«Δεν έχει νόημα να είμαστε ανοιχτοί, γιατί το χιόνι είναι παρά πολύ και πήραμε απόφαση ομοφώνως να προτείνουμε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές.

Να σημειωθεί πως τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν μέσα στην πόλη, όμως οι δρόμοι έχουν πολύ χιόνι και οι μετακινήσεις είναι πολύ δύσκολες τη σημερινή μέρα.

«Λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και της πυκνής χιονόπτωσης, που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις και γενικότερα τη λειτουργία της αγοράς το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας προτείνει τα εμπορικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα», αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου.

Την απόφαση να παραμείνουν κλειστά και σήμερα τα σχολεία στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, πήραν οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες. Ωστόσο και σε Ροδόπη και σε Ξάνθη θα λειτουργήσουν κανονικά τα ΚΑΠΗ και οι παιδικοί σταθμοί.

Πρωτοφανής χιονόπτωση στην Ήπειρο

Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα την Ήπειρο, δημιουργώντας προβλήματα στους οδικούς άξονες. Μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και της ‘Αρτας το χιόνι ξεπερνά τους 30 πόντους.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους όμως λόγω της χιονοθύελλας τα οδόστρωμα μέσα λίγα λεπτά ξαναγεμίζει χιόνι.

Στην πόλη των Ιωαννίνων ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987.

Προβλήματα και στην Ανατολική Μακεδονία

Αυτοψία στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από χθες το βράδυ, πραγματοποιεί από το πρωί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί από κοντά η κατάσταση και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τα τελευταία τρία 24ωρα την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω αδυναμίας του κόσμου να μετακινηθεί από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης.

Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει κλειστό από χθες, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα) κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν κλειστά με σχετική απόφαση των κατά τόπους δημάρχων.

Η πυκνή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Ανατολική Μακεδονία και η οποία λόγω του ισχυρού και ψυχρού ανέμου έχει χαρακτηριστικά χιονοθύελλας αναμένεται να κοπάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και θα ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών με τη ρίψη αλατιού ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η μετακίνηση των πολιτών και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!