Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Καιρός: Στα «λευκά» ολόκληρη η χώρα

Η επέλαση του χιονιά, σε όλη τη χώρα ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ στα λευκά ντύθηκαν και τα βόρεια της Αττικής. Ήδη το χιόνι έκανε την εμφάνισή του, από την Πέμπτη το βράδυ σε Φλώρινα, Καστοριά, ορεινά Ιωαννίνων,, ενώ από την Παρασκευή το έστρωσε και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος, κυρίως ορεινές.
Ενδεικτικό είναι ότι σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία “έπεσε” κάτω από το μηδέν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε και το -18. Αναφορικά με την Αττική, οι πρώτες νιφάδες, άρχισαν να πέφτουν από το βράδυ της Παρασκευής στην Πεντέλη, ενώ το πρωί του Σαββάτου τα βουνά της Αθήνας είχαν ντυθεί στα λευκά.
Οσον αφορά στην Αττική η έλευση του χιονιά άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από την Παρασκευή καθώς από το βράδυ άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία και ξεκίνησαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στην Πεντέλη.
Από τις 23:30 χθες το βράδυ, διακόπηκε η κυκλοφορία από τη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς το καζίνο, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου. Παράλληλα χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Υμηττό,ενώ χιονόνερο πέφτει ακόμα και στην παραλιακή. Η θερμοκρασία στην Αθήνα αγγίζει τους 1 με 2 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω χιονόπτωσης στην Αττική
Λόγω χιονόπτωσης στην Αττική, απαγορεύτηκε από τη Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα. Επίσης η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.
Στα λευκά η Φθιώτιδα

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.
Από τις 3 τα ξημερώματα με δυσκολίες γίνονται οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως λόγω παγετού, ενώ την ίδια στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αδιάλειπτα αλάτι για να το κρατήσουν ανοιχτό.
Στον εθνικό δρόμο Αθήνας-Λαμίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες, υπήρξαν προβλήματα κυρίως στην κίνηση μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων στην περιοχή του Μαρτίνου και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Σε αρκετές περιπτώσεις η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117χλμ μέχρι το 130χλμ σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων έτσι ώστε να παρεμβαίνουν τα εκχιονιστικά και να ρίχνουν αλάτι στο οδόστρωμα για να διατηρείται ο δρόμος ανοιχτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές περιπτώσεις ο υδράργυρος έπεσε στην συγκεκριμένη περιοχή στους -9 βαθμούς.
Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και στο τμήμα της εθνικής οδού Λαμίας-Θεσσαλονίκης μετά το 240χλμ στην περιοχή των Ραχών έως τους Αγίους Θεοδώρους,στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Όλη τη νύχτα και στα δύο αυτά κομβικά σημεία δόθηκε μια μάχη για να αντιμετωπιστούν και οι χιονοπτώσεις αλλά κυρίως ο παγετός ενώ και στο υπόλοιπο τμήμα της εθνικής οδού έπεσαν τόνοι αλατιού ιδιαίτερα στην περιοχή του Μώλου και των Καμένων Βούρλων όπου αποφεύχθηκαν τα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας όλη τη νύχτα δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας -Δομοκού όπου η χιονόπτωση ήταν συνεχής και οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, αφού το θερμόμετρο έδειξε – 10 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση γίνεται με αλυσίδες ενώ κατά περιόδους η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας απαγορεύει την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία σταθμεύουν λίγο μετά την Λαμία και συνεχίζουν το ταξίδι τους μόνο στις περιπτώσεις που έχει γίνει παρέμβαση μηχανημάτων ρίχνοντας αλάτι.
Παρόμοιες συνθήκες είχαμε και στο δρόμο Λαμίας -‘Αμφισσας στην περιοχή του Μπράλου όπου όλη τη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν τόνους αλάτι για να αντιμετωπίσουν τις πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χιονόπτωση δεν είχε ιδιαίτερη ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά το οδόστρωμα πάγωνε συνεχώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη τη νύχτα δόθηκε μάχη όχι μόνο στα κρίσιμα χιλιόμετρα στη Ράχη Τυμφρηστού αλλά ακόμη και στα πεδινά τμήματα στην περιοχή της Μακρακώμης καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μαζί με τις χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα τα οποία προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να αντιμετωπίσουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς.
Σε ό,τι αφορά τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας η χιονόπτωση ξεκίνησε από χθες το απόγευμα συνεχίστηκε με ιδιαίτερη ένταση μέχρι και σήμερα το πρωί ενώ το κρύο μαζί με το βοριά έχουν κατεβάσει το θερμόμετρο ακόμη και στους – 12 βαθμούς Κελσίου.
Μέσα στην πόλη της Λαμίας με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς έχουν παγώσει αρκετά τμήματα της πόλης και συνεργεία του δήμου ρίχνουν αλάτι για να διατηρήσουν ανοιχτές τις προσβάσεις τόσο περιφερειακά της πόλης, όσο και στο νοσοκομείο Λαμίας.
Αυτή την ώρα, η χιονόπτωση επεκτείνεται και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο από τη Στυλίδα έως τον Μώλο, ρίψεις αλατιού πραγματοποιούνται κατά μήκος της εθνικής οδού και η κυκλοφορία-μέχρι στιγμής- διεξάγεται κανονικά.
Χιόνια στη Λάρισα – Στους -4 η θερμοκρασία
Στα λευκά ντύθηκε η πόλη της Λάρισας,καθώς συνεχίστηκε η χιονόπτωση που ξεκίνησε από χθες το βράδυ. Το χιόνι μέσα στη πόλη σε διάφορα σημεία έφτασε στα 2-5 εκατοστά, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους -4 βαθμούς Κελσίου.
Οι υπηρεσίες του δήμου, από χθες το βράδυ, ρίχνουν αλάτι στους δρόμους καθώς η ολισθηρότητα των δρόμων και κυρίως των πεζοδρομίων είναι μεγάλη. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας, Γιώργος Σούλτης, τόνισε «Ρίχνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού από χθες στη 1 π.μ. γιατί όσο χιόνι πέφτει γίνεται αμέσως πάγος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Το αλάτι είναι απαραίτητο και αναμένουμε νέα φορτηγά ώστε να υπάρχει συνεχής τροφοδότηση».
Έντονες όμως είναι χιονοπτώσεις και σε όλο το νομό της Λάρισας και κυρίως στα ανατολικά, επισημαίνει από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, σημειώνοντας πως 11 μηχανήματα της Περιφέρειας έχουν κινητοποιηθεί για να διατηρούνται οι δρόμοι ανοιχτοί, μαζί με τις «Αλατιέρες» που ρίχνουν αλάτι.
Αντιολισθητικές αλυσίδες σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας είναι απαραίτητες στις περιοχές: Αγιά Λάρισας – Επ. Ο. Ελάφου -Σκλήθρου. • Ε.Ο. Αγιόκαμπου – Σκλήθρου • Ε.Ο. Δήμητρας – Ανατολής • Ε.Ο. Αγιάς – Μελιβοίας • Ε.Ο. Αγιάς – Καλαμακίου • Ε.Ο. Αγιάς – Δήμητρας • Ε.Ο. Αγιάς – Αγιόκαμπου, από 1ο έως 6ο χλμ
-Ελασσόνα Λάρισας • Ε.Ο. Ελασσόνα -Γρεβενών, 1ο έως 33ο χλμ. • Εντός πόλεως Ελασσόνας. • Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνα, από 41ο έως 61ο χλμ. • Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, από 30ο έως 70ο χλμ. • Π.Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης, 38Ο έως 60Ο χλμ. Περιοχή Φαρσάλων • Όλο το οδικό δίκτυο στα Φάρσαλα Λάρισας.
Το «έστρωσε» στη Μυτιλήνη – Στους -2 βαθμούς η θερμοκρασία στο νησί

Στον κλοιό του χιονιά, βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής, η Μυτιλήνη καθώς στρώμα χιονιού έχει καλύψει το νησί. Η θερμοκρασία στο νησί του Βορείου Αιγαίου είναι -2 βαθμοί Κελσίου. Παράλληλα, υπάρχει έντονο πρόβλημα υδροδότησης, καθώς έχουν παγώσει αρκετοί σωλήνες.
Τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σε Αγιάσο, Συκαμιά, Μόλυβο, Αγία Παρασκευή, Μανταμάδο, Πάμφιλα, Σίγρι, Ερεσό, Καλλονή, Σκόπελο, Παπάδο αλλά και σε άλλες περιοχές. Τέλος σε πολλά σημεία του νησιού το χιόνι έχει φτάσει το μισό μέτρο.
Στα λευκά η Φθιώτιδα
Ιδιαίτερα έντονα εκδηλώθηκαν τα καιρικά φαινόμενα στη Φθιώτιδα μετά τις 22.30 το βράδυ της Παρασκευής. Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο Αθηνών Θεσσαλονίκης δεν υπήρξαν προβλήματα παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα έντονες χιονοπτώσεις από το 240 km στο ύψος των Ραχων μέχρι και το 270 km μετά τους Αγίους Θεοδώρους στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Η κυκλοφορία διεξήχθη κανονικά καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν ρίξει τόνους αλάτι και περιπολούν συνεχώς. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με κατά περιόδους χιονοπτώσεις, κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -10 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή κατά περιόδους χιονοπτώσεις που στην Πελοπόννησο θα είναι πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -10 έως -2 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, που θα είναι κατά τόπους πυκνά στην Κρήτη (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα).
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 4 και στην Κρήτη έως 6 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονοπτώσεις, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: Στα νότια νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις, που κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -6 έως -1 βαθμούς Κελσίου.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!