Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κομισιόν και Βερολίνο «τραβάνε» το αυτί του Τσίπρα για τις εξαγγελίες

Διπλή αντίδραση σημειώθηκε από Ευρωπαικές πηγές με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε η εκπρόσωπος της ΕΕ Αννίκα Μπράικχαρτ η οποία ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν ήταν ενήμερη για όλες τις λεπτομέρειες των χθεσινοβραδινών εξαγγελιών του Ελληνα πρωθυπουργού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Η ίδια προσέθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό», ενώ τόνισε πως «δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος». Η Ανίκα Μπράινταχαρντ εξέφρασε επίσης τη βούληση της Επιτροπής να «εξετάσει προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου». Υπενθύμισε, δε, πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων», καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε η ίδια.

Ερωτηθείσα εάν γνώριζε η Επιτροπή εκ των προτέρων για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια».

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγγελίες Τσίπρα, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στο Βερολίνο. Το πρωί της Παρασκευής το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά των Αιγαίου με μεγάλες προσφυγικές ροές.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Οχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!