Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

«Ναι» στην παράλληλη συμφωνία με το ΔΝΤ λέει το Μαξίμου

lrlbaqtcqozfdtofifpr

Η αντίστροφη μέτρηση για το καθοριστικό Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση πλέον ανοίγει τα χαρτιά της για τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανιστεί στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. «Ναι», στην παράλληλη συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι και το 2018, «όχι» σε επιπλέον μέτρα και «όχι» σε επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2020, λένε τα κυβερνητικά στελέχη τα τελευταία 24ωρα καθώς αντιλαμβάνονται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο επέκτασης του κόφτη κατά δύο χρόνια προκειμένου να πείσει τους εκπροσώπους των Θεσμών, ότι δεν χρειάζεται νέο πακέτο μέτρων. Οι επόμενες ώρες είναι σίγουρα ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη, ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών, ενώ ο πρωθυπουργός στο Αμπου Ντάμπι θα έχει συνομιλίες κορυφής με τον Φρανσουά Ολάντ και ίσως με την Άγκελα Μέρκελ.
Γρίφος μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου η τελική θέση του Β. Σόιμπλε, καθώς την τελευταία εβδομάδα κρατεί σιγή ιχθύος περιμένοντας προφανώς να δει πού… θα κάτσει η μπίλια, μετά τις διαπραγματεύσεις που θα έχουν οι τεχνοκράτες με την ελληνική κυβέρνηση. Ένα ωστόσο πράγμα παραμένει γεγονός. Ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επιθυμεί διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα πιο ενεργά. Δηλαδή, χρηματοδοτώντας το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, εμφανίζεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συγκυρία, στην οποία πραγματοποιείται το πρώτο καθοριστικό Eurogroup, για το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς μια μέρα νωρίτερα στη γειτονική μας Ιταλία, θα γίνεται το δημοψήφισμα που αν ο Ματέο Ρέντσι το χάσει έχει απειλήσει ότι θα παραιτηθεί, ενώ την ίδια μέρα θα γίνονται οι επαναληπτικές εκλογές στην Αυστρία, με τον εθνικιστή υποψήφιο να προηγείται αισθητά.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προσδοκά μέσα από διεθνείς πιέσεις, από ακραία γεγονότα – όπως άλλωστε είχε γίνει και στην α’ αξιολόγηση, όπου έκλεισε μετά το Brexit- να κατορθώσει να πάρει μια καλή απόφαση, η οποία ωστόσο, δεν θα είναι η τελική, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι το Eurogroup, θα ξανασυνεδριάσει στις 19 ή στις 23 Δεκεμβρίου για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, δηλαδή πριν αναλάβει ο Τραμπ την εξουσία στην Αμερική και το παράθυρο στην ανάπτυξη ελπίζει το Μαξίμου, ότι θα ανοίξει το Φεβρουάριο, με την απόφαση του Μάριου Ντράγκι να βάλει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!