Η Βουλή γίνεται πρεσβευτής στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, όπως έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απόφασή της, στις 17 Δεκεμβρίου 1999.
Αυτή η σημαντική απόφαση του ΟΗΕ, που ανέδειξε σε διεθνές επίπεδο το έγκλημα της έμφυλης βίας, είχε ως αφορμή τα βασανιστήρια, την κακοποίηση και την ειδεχθή δολοφονία τριών γυναικών, των αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες υπήρξαν θύματα του δικτατορικού καθεστώτος Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου του 1960. Αυτή η ημέρα είχε καθιερωθεί, ήδη, από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις.
Η μεγαλύτερη κίνηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, είναι η Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας (White Ribbon Campaign), μία πρωτοβουλία ανδρών, που δεσμεύονται να μην παραμείνουν σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα, αλλά να εργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την εξάλειψή του. Την εκστρατεία, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόταση της γγ Ισότητας των Φύλων να γίνει πρεσβευτής της χώρας μας σε αυτήν την παγκόσμια καμπάνια, κάλεσε τα μέλη του προεδρείου της Βουλής- αντιπροέδρους, κοσμήτορες και γραμματείς- ανεξαρτήτως φύλου, καθώς και τον πρόεδρο της ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων, να συμμετάσχουν, επίσης, στην Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας.
Ο ορισμός των πρεσβευτών και η ανάδειξη του μηνύματος για την εξάλειψη της βίας και την κατάκτηση της έμφυλης ισότητας εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, μήνυμα που βρίσκεται στον πυρήνα της προστασίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθούν αύριο στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.
Επίσης, αύριο, τις βραδινές ώρες, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί σε πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση.