H «μητέρα των μαχών» στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Μάχη «σώμα με σώμα» θα δοθεί σήμερα κατά τη σημαντική διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας καθώς οι ισορροπίες των δικαστών κατά την ψηφοφορία φέρονται οριακές, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους η μάχη θα δοθεί μεταξύ των μελών της Ολομέλειας για το εάν θα ξεπεραστεί ο πρώτος νομικός σκόπελος της σημερινής διάσκεψης, δηλαδή «επί του παραδεκτού», όπως το αποκαλούν οι δικαστές.
Με άλλα λόγια, το πρώτο ζήτημα το οποίο θα τεθεί κατά την έναρξη της διάσκεψης είναι εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και συζητούνται σήμερα) και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.) και μάλιστα τη στιγμή που όλη διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Εδώ, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους είναι το σημείο «κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.
Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν.
Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες. Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και κατά συνέπεια πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν και οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και οριακές. Εάν ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα υπόλοιπα νομικά θέματα που έχουν τεθεί.
Και κατά το στάδιο αυτό θα υπάρξουν οριακά αντίθετες απόψεις μεταξύ των δικαστών και δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα συνταγματικά και άλλα νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδικά αυτό της παράκαμψης του ΕΣΡ.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πόσες διασκέψεις θα απαιτηθούν για να υπάρξει το «δια ταύτα» της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού όλα θα εξαρτηθούν από την επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί, την ένταση που θα υπάρξει μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων, κ.λπ.
Πάντως, εάν αποφασιστεί το δικαστήριο να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης, ο αριθμός των διασκέψεων θα είναι πολύ μικρός.
Στην σημερινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».