Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα με θέμα «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ (3D) ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ»
Ημερίδα με θέμα «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ 3D ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γεώργιος Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Οι ομιλητές (Π. Διαμαντόπουλος, εμβιομηχανικός, Α. Παράσχης, περιοδοντολόγος, Δ. Τρικεριώτης, γναθοχειρουργός, Καθ. Π. Παπαγγελόπουλος, ορθοπαιδικός χειρουργός, Κ. Τούτουζας, καρδιολόγος και Γ. Σαρρής, παιδοκαρδιοχειρουργός) παρουσίασαν τις κλινικές και επιστημονικές εφαρμογές της τρισδιάστατης υπολογιστικής σχεδίασης και εκτύπωσης που συντελείται στη χώρα μας από το 2000 μέχρι σήμερα στις ειδικότητες της Οδοντιατρικής, της Γναθοχειρουργικής, της Ορθοπαιδικής, της Καρδιολογίας και της Παιδοκαρδιοχειρουργικής.
Από τις παρουσιάσεις έγινε κατανοητό πώς μέσα από το πρίσμα των εφαρμογών της τρισδιάστατης τεχνολογίας στην ιατρική και την οδοντιατρική, διαγράφεται το μέλλον των θεραπευτικών επεμβάσεων σε πολλές ειδικότητες – για μερικές από τις οποίες αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ο Καθ. Ορθοπαιδικής κ. Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος παρουσίασε παγκοσμίως πρωτοποριακές επεμβάσεις που έγιναν πρόσφατα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ με χρήση μεταλλικών εμφυτευμάτων τιτανίου τρισδιάστατης εκτύπωσης σε ασθενείς με σύνθετα οστικά ελλείμματα.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Κ. Τούτουζας, Γ. Σαρρής, Π. Παπαγγελόπουλος, Δ. Τρικεριώτης, Π. Διαμαντόπουλος, Α. Παράσχης.
Το αντικείμενο της «Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης» αναπτύσσεται σήμερα στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με πρωτοβουλία του Καθ. Μιχάλη Κουτσιλιέρη και με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ Παναγιώτη Διαμαντόπουλο, σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή και πολλές Πανεπιστημιακές Κλινικές.
Με αφετηρία την Ημερίδα της 17ης Σεπτεμβρίου, η συμβολή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας είναι πρωτεύουσας και καθοριστικής σημασίας για την ευρύτερη οργάνωση της «Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης» στην χώρα μας, ώστε η σχετική τεχνολογία να παράγει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τόσο για την επιστημονική γνώση, όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς.