Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στο παρά πέντε….Ποιοι χάνουν τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ-Έλεγχοι εξπρές στα σπίτια

Αλλαγές φέρνει στον ΕΝΦΙΑ, στα τέλη κυκλοφορίας, στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγορών αλλά και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Χάνουν την έκπτωση 50% οι ιδιοκτήτες ακινητων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ δηλαδή οι καταθέσεις τους είναι από 38.000 ευρώ και άνω. Αυτοί θα πληρώσουν όλο το ποσό του φόρου που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση. Χωρίς φοροαπαλλαγή 100% στον ΕΝΦΙΑ θα μείνουν όσοι είναι τρίτεκνοι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% αν έχουν εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ, δηλαδή αν έχουν καταθέσεις που ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ.

Παράλληλα Θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία φορολογούμενων οι οποίοι χρωστούν άνω των 300.000 ευρώ φόρους αλλά και ασφαλιστικές εισφορές.  Μειώνεται σε 3 μήνες, το χρονικό όριο για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Για τα τέλη κυκλοφορίας και ειδικότερα για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα προβλέπει ότι από το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το έτος που πρωτοταξινομήθηκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο με βάση το έτος που πήρε πινακίδες στην Ελλάδα. Δηλ. τα παλαιότερα οχήματα θα έχουν χαμηλότερα τέλη.

Όσοι πιάνονται να φοροδιαφεύγουν, εφόσον καταθέσουν αίτηση πριν συνταχθεί οριστική έκθεση ελέγχου θα γλιτώσουν έως και τα 2/3 των προστίμων που αλλιώς θα πλήρωναν. Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι προλάβουν έως τις 30 Οκτωβρίου να υποβάλουν ανέκκλητη δήλωση αποδοχης της παράβασης, πριν την έκδοση οριστικής πράξης επιβολής δήλωσης.

Προβλέπει πρόστιμα από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στην φορολογική διοίκηση.
Μέχρι σήμερα η είσοδος εφοριακών στην κατοικία του φορολογούμενου γίνεται με ειδική μνεία της εντολής φορολογικού ελέγχου, αλλά και με επίδειξη της εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα. Το γεγονός πως στους ελέγχους δεν παρίστανται οι ίδιοι οι Εισαγγελείς ή άλλοι δικαστικοί λειτουργοί δημιουργεί προβλήματα στους εφοριακούς και δυσχεραίνει σε πολλές περιπτώσεις τους ελέγχους.
Πλέον αυτό το πρόβλημα λύνεται, καθώς με πρόβλεψη του νομοσχεδίου -η οποία υιοθετεί γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- προβλέπεται ότι για το επιτρεπτό του επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου απαιτείται πέραν της εντολής του αρμοδίου Εισαγγελέα και παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!