Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας του «πύρινου» κλοιού η Κύπρος – Εκκενώθηκαν στρατόπεδα και μοναστήρια (ΦΩΤΟ)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κύπρος εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς που κατακαίει το νησί. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση».

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με τα μέτωπα να είναι πολλά με αποτέλεσμα, το έργο της πυρόσβεσης να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας και των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, καθώς οι αναζοπυρώσεις είναι συνεχείς, ακόμα και σε περιοχές που ο κίνδυνος θεωρούταν ότι έχει περάσει.

Εξαιτίας, της έκρυθμης κατάστασης ανακοινώθηκε η εκκένωση μοναστηριών και αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής στην οποία προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου. Πυρομαχικά και εικόνες αξίας, ήδη έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον.

Βοήθεια από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο καναντέρ ενώ θα στείλει ακόμη δύο super puma για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Ο πρόεδρος της Κύπρου ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τονίζοντας «Ήδη έχουμε επικοινωνήσει και θα σταλούν άλλα δύο super puma, τα οποία πιστεύω θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα».

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για την προσπάθεια κατάσβεσης  και ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης.  Οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου έγιναν μετά τη συνεδρία όλων των αρμοδίων για τη φωτιά φορέων, όπου και εξέφρασε την ευχή για σύντομη ανάρρωση των δύο πυροσβεστών που τραυματίστηκαν. «Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούμε τους κινδύνους που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου»  δήλωσε,

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί συνολικά 66 πυροσβεστικά οχήματα  με 314 πυροσβέστες. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται», ανέφερε και τόνισε πως το Υπουργικό Συμβούλιο στην μεθαυριανή σύνοδο θα μελετήσει μέτρα, προκειμένου να επιληφθούν άμεσα ενός προγράμματος ταχείας αναδάσωσης.

O διευθυντής Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ύφεση στους ανέμους και αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και σταδιακά ελπίζουν γύρω στις έξι να καλυτερέψει η κατάσταση. Επίσης το super puma από τη Ρόδο επιχειρεί ήδη, ενω όλες οι δυνάμεις είναι στα μέτωπα παρόλο που πολλοί έχουν κουραστεί. Δεν προβλέπω δυστυχώς ότι απόψε θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την πυρκαγιά, η ελπίδα μας είναι για αύριο πρωί, είπε ο κ. Τσιντίδης.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν ήδη αναζωπυρώσεις στα Καννάβια και στον Άγιο Θεόδωρο, χωρίς να αποκλείεται εκκένωση και άλλων χωριών. Έχουν εκκενωθεί ήδη τα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, Αγία Ειρήνη και Καννάβια ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται όλα τα κοντινά χωριά.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!