Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πούτιν: “Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων” (VIDEO)

Το προεδρικό Μέγαρο ήταν ο πρώτος εν Ελλάδι σταθμός του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Υποδεχόμενος τον κ. Πούτιν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε τα εξής: “Με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι ως πρόεδρο και ηγέτη της μεγάλης χώρας. Η επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη την Ευρώπη. Η καθοριστική εμβέλεια της Ρωσίας μου επιβάλλει δύο επισημανσεις για τις προεκτάσεις της επίσκεψής σας, χωρίς να υποτιμώ τις προεκτάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών που θα συζητήσετε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

-Η πρώτη επισήμανση είναι ότι η επίσκεψή σας πραγματοποιείται κατά το έτος Ρωσίας Ελλάδας και θα κορυφώθεί αύριο στο ΄Αγιος Όρος, λίκνο και κοιτίδα της ορθοδοξίας. Οι αρχές της ορθοδοξίας πρέπει να εμπνέουν τους ηγέτες.

-Η δεύτερη είναι ότι θέλω να επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό

να μπει τέλος στο πόλεμο κυρίως στην Συρία. Μόνο αν υπάρχει τέλος του πολέμου μπορεί να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης να αντιμετωπίσουμε την ισλαμική τρομοκρατία και τον ΙSIS.

Κύριε πρόεδρε καλωσορίσατε, η επίσκεψή σας είναι επιστέγασμα και κορύφωση της ειλικρινούς και διαχρονικής φιλίας μεταξύ των δύο λαών και κρατών”.

Από την πλευρά του στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε:

“Διανύουμε δύσκολους καιρούς, αυτό σχετίζεται με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχομαι σε μια χώρα που έχουμε βαθιές και διαχρονικές σχέσεις. Στην επίσκεψή σας στην Ρωσία ανακοινώσαμε την έναρξη του αφιερωματικού έτους της Ελλάδας, τώρα μπορούμε να δούμε την πορεία των εκδηλώσεων. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε μπορούμε να γυρίσουμε και να δούμε τις ρίζες μας.

Είμαι ευγνώμων σε εσάς και στην ελληνική Εκκλησία και στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης που υποστηρίζετε την επικείμενη επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος. Για μας είναι σημαντικό καθώς συμπληρώνονται 1000 χρόνια ρωσικής παρουσίας. Σημασία όμως δεν έχουν οι ημερομηνίες αλλά οι κοινές μας αξίες.

Θα πρέπει να συζήτήσουμε την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Θα τα συζητήσουμε αναλυτικά με τον πρωθυπουργό. Υπάρχουν προβλήματα. Ωστόσο κατά το μήνα Μάρτιο ο αριθμός Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Πρέπει να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλα πεδία. Τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους”.

Tέλος το παρών στη συνάντηση των δύο ηγετών, έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

Δείτε το βίντεο

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!