EgyptAir: Όλα τα σενάρια ανοιχτά για τη συντριβή του μοιραίου Airbus (VIDEO)

Το μυστήριο γύρω από την μοιραία πτήση της EgyptAir συνεχίζεται, με τους ειδικούς αναλυτές να προσπαθούν να ρίξουν «φως» στα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους.

Τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών αερογραμμών βρέθηκαν μιάμιση ημέρα μετά την συντριβή, 290 μίλια μακριά από τις ακτές της Αλεξάνδρειας, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμα να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τους 56 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος.

Η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οµάδας ερευνών, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram.
Ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών αεροπορικών ατυχημάτων, δήλωσε πως η έκθεση «θα δημοσιευτεί σε ένα μήνα… και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα έχουν συγκεντρωθεί έως την ημερομηνία της δημοσίευσης της».

Αιγύπτιοι ερευνητές που εξετάζουν τη συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir στη Μεσόγειο δήλωσαν ότι αναλύουν τα δεδομένα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σήματα που εστάλησαν από το αεροσκάφος, ωστόσο τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Σε ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εξετάζουν υλικό από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, έγγραφα με στοιχεία του αεροσκάφους και του πληρώματος, καθώς συστήματα διαχείρισης αεροπορικών δεδομένων AIRMAN και ACARS.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς να διατυπώσουμε κρίσεις ή αποφάσεις βάσει μίας και μόνο πηγής πληροφόρησης, όπως τα μηνύματα ACARS, τα οποία είναι σήματα ή δείκτες που μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες (και) άρα απαιτούν περαιτέρω ανάλυση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Untitled-3

To ISIS πίσω από την πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir;

Την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ένας ιστότοπος υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές ανέλαβαν ήδη την ευθύνη για το αεροπορικό δυστύχημα της EgyptAir.

Σύμφωνα με το Νewsday247, το οποίο επικαλείται ιστοσελίδες προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος, το ISIS εξέδωσε ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι τοποθέτησε βόμβα στο εσωτερικό του Airbus A320 που απογειώθηκε από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου.

Nα σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα AMAQ, που ανήκει στους τζιχαντιστές φαίνεται ότι οι μαχητές του ISIS τοποθέτησαν βόμβα στο αεροσκάφος και μάλιστα παρουσιάζονται να πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους στη Ράκα.

Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά;

Τα διεθνή ΜΜΕ, έκαναν λόγο επικαλούμενα πληροφορίες ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους ωστόσο πηγή από το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου διέψευσε την είδηση.

Εντωμεταξύ σε ανάρτηση του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook o αιγυπτιακός στρατός  έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια και τα ευρήματα της πτήσης MS804, στα οποία συγκαταλέγονται υπάρχοντά των επιβατών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν από τις γαλλικές να τους παραχωρήσουν την αποδελτίωση όλων των καταγεγραμμένων επικοινωνιών μεταξύ των πιλότων της πτήσης 804 και των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αϊμάν αλ-Μουκάνταμ.

Ο Μουκάνταμ ενημέρωσε ότι η ομάδα του έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με τους Γάλλους εκπροσώπους που εστάλησαν από τη γαλλική κυβέρνηση στη χώρα προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες των οποίων κυρίως πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην τελευταία αυτή αεροπορική τραγωδία είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της έρευνας και αναζήτησης. Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να συμπεριληφθεί στην αποστολή πρόσθεσε.

Untitled-4

Παράλληλα, νέα στοιχεία της μοιραίας πτήσης αποκαλύπτουν πως σύμφωνα με πληροφορίες η αυτόματη ειδοποίηση για την ύπαρξη καπνού εντός του αεροσκάφους είχε ενεργοποιηθεί λίγο πριν τη συντριβή, σύμφωνα με το Russia Today. Τα στοιχεία ελήφθησαν από μια αιγυπτιακή πηγή που φέρεται να είχε πρόσβαση σε ένα αυτόματο σύστημα εντός του αεροσκάφους που ονομάζεται «Σύστημα επικοινωνίας αναγγελιών και αναφορών αεροσκάφους», (ACARS), όπως αναφέρει το CNN.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν χθες (21/5) οι ερευνητές από το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων, κρίνοντας ωστόσο πως είναι πρόωρο ακόμη ν’ αποτολμηθεί οποιαδήποτε ερμηνεία αυτών των στοιχείων.

Το ΒΕΑ «επιβεβαιώνει πως υπήρξε εκπομπή μηνυμάτων Acars που επεσήμαιναν την ύπαρξη καπνού στο πιλοτήριο λίγο πριν την παύση αναμετάδοσης δεδομένων πτήσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, που επικαλείται ενήμερες για τις έρευνες, πλην όμως μη κατονομαζόμενες πηγές, το αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ACARS) του αεροσκάφους έστειλαν μηνύματα ύπαρξης «έντονου καπνού που ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα ζωτικά όργανα των ηλεκτρονικών του συστημάτων».
Κατά την εφημερίδα, οι ενδείξεις τούτες «δεν επαρκούν για να σαφηνίσουν εάν το αεροσκάφος έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ή άλλων ανεξήγητων αιτίων».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απτά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκρίνουν το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ή αυτού μίας τρομοκρατικής επίθεσης. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη αιτία» για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κι οι παρατηρήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος τόνισε πως καμμία υπόθεση δεν έχει το «προβάδισμα»: «δεν έχουμε παντελώς καμμία ένδειξη για τα αίτια» συντριβής, τόνισε.

Καθίσματα αεροσκάφους και αποσκευές εντοπίστηκαν την Παρασκευή (20/05) στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου από το αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο εξαφανίστηκε με 66 επιβαίνοντες.
Αυτά τα πρώτα συντρίμμια του Airbus A320 βρέθηκαν το πρωί σε απόσταση 290 χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξάνδρειας από τα αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που έχει αναπτύξει ο αιγυπτιακός στρατός στην περιοχή.
Την ίδια ώρα ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα, που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη κι εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir διεξάγουν οι γαλλικές αρχές.
Οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η αστυνομία των αεροπορικών μεταφορών (GTA), η αστυνομία των συνόρων (PAF) και οι υπηρεσίες πληροφόρησης εργάζονται πυρετωδώς για να συνθέσουν το παζλ των γεγονότων που προηγήθηκαν της επιβίβασης του πληρώματος και των επιβατών στο Airbus A320 στο Ρουασί.
Επιβάτες, μέλη του πληρώματος, προσωπικό για τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου, αχθοφόροι: στόχος είναι να αναγνωριστούν όλα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο αεροσκάφος με τη βοήθεια κυρίως των βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.
Σύμφωνα πάντως με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, «κανένα κενό ή ύποπτο πρόσωπο» δεν έχουν εντοπιστεί προς το παρόν.

34614FA300000578-3598117-image-m-16_1463666284512

Πηγή: Newsbomb