Άβυσσος ανισοτήτων: Ενώ οι πλούσιοι γίνονται τρισεκατομμυριούχοι, η Αμερική βυθίζεται σε χρέος και κοινωνική κρίση
Άβυσσος ανισοτήτων: Οι 10 πλουσιότεροι κερδίζουν $1 δισ. την ημέρα. Η έρευνα της Oxfam αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό οικονομικό χάσμα στις ΗΠΑ
Άβυσσος ανισοτήτων: Ενώ οι πλούσιοι γίνονται τρισεκατομμυριούχοι, η Αμερική βυθίζεται σε χρέος και κοινωνική κρίση
Η έρευνα της Oxfam σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας για τον μέσο Αμερικανό εργαζόμενο, ο οποίος το 2023 έβγαζε λίγο πάνω από 50.000 δολάρια. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ανισότητας, η Oxfam διαπίστωσε ότι θα χρειαστούν 726.000 χρόνια για 10 Αμερικανούς εργαζόμενους με μέσο εισόδημα για να βγάλουν τόσα χρήματα όσα κέρδισαν οι 10 πλουσιότεροι Αμερικανοί μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Αυτή η επιβεβαίωση της ενίσχυσης του εισοδήματος των πλουσίων έρχεται σε μια στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί συζητούν ένα δαπανηρό νομοσχέδιο που, σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς, θα κάνει τους πλούσιους ακόμα πλουσιότερους. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από βασικά προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα. «Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί αστρονομικά, ενώ τόσοι πολλοί απλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε η Ρεμπέκα Ρίντελ, επικεφαλής πολιτικής για την οικονομική και φυλετική δικαιοσύνη στην Oxfam America, τονίζοντας την κοινωνική ανισορροπία.
Για να μετρήσει τα κέρδη των πλουσιότερων ανθρώπων, η Oxfam μελέτησε τις εκτιμώμενες μεταβολές πλούτου των 10 κορυφαίων στη λίστα δισεκατομμυριούχων πραγματικού χρόνου του Forbes μεταξύ τέλους Απριλίου 2024 και τέλους Απριλίου 2025. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ευθύνεται για λίγο περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής αύξησης του πλούτου, με την καθαρή του περιουσία να έχει εκτοξευθεί κατά 186,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, μια ανάλυση του περασμένου φθινοπώρου είχε ήδη προβλέψει ότι ο Μασκ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή υπερσυγκέντρωσης πλούτου.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι που είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται δραματικά είναι ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και ο κληρονόμος της Walmart, Ρομπ Γουόλτον, με κέρδη 38,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας. Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ κέρδισε 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κληρονόμος της Walmart, Τζιμ Γουόλτον, αύξησε την περιουσία του κατά 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι, όπως οι συνιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, παρουσίασαν απώλειες στην περιουσία τους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η συζήτηση για τις φορολογικές πολιτικές βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι νομοθέτες συζητούν την παράταση του Νόμου περί Φορολογικών Περικοπών και Απασχόλησης του 2017, του χαρακτηριστικού φορολογικού νόμου του Ντόναλντ Τραμπ. Το νομοσχέδιο που έχει προχωρήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γνωστό ως «One Big Beautiful Bill Act», θα καταστήσει μόνιμες ουσιαστικά όλες τις φορολογικές ελαφρύνσεις ατομικού εισοδήματος από τον νόμο του 2017 και θα μειώσει προσωρινά τους φόρους στα φιλοδωρήματα και τις υπερωρίες.
Παρόλο που ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικές προτεραιότητες του Τραμπ θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς να ευημερήσουν, επεκτείνοντας τα οφέλη από την πρώτη του θητεία, η νέα ανάλυση του μη κομματικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προβλέπει ότι, ενώ θα αυξάνονταν κατά μέσο όρο οι πόροι για τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, αυτά τα κέρδη δεν θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Οι πόροι των νοικοκυριών θα μειωθούν κατά 4% το 2033 για το 10% των κατώτερων εισοδημάτων, ενώ αντίθετα, το 10% των πλουσιότερων εισοδημάτων θα κέρδιζε 2% σε αυτό το διάστημα λόγω χαμηλότερων φόρων. Η ανάλυση δείχνει ότι τα κέρδη από το νομοσχέδιο θα πηγαίνουν δυσανάλογα στους πλούσιους, με το κορυφαίο 10% των εισοδηματιών να λαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα (65%) της συνολικής αξίας της νομοθεσίας. Επιπλέον, τα νοικοκυριά στο κατώτερο 20% θα χάσουν περίπου 1.035 δολάρια το 2026 λόγω περικοπών στο Medicaid, στα κουπόνια τροφίμων και σε άλλες αλλαγές, σύμφωνα με το Μοντέλο Προϋπολογισμού Penn Wharton.
Η συζήτηση για αυτές τις πολιτικές έρχεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το τεράστιο χρέος των 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Αμερικής. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε πρόσφατα, την Παρασκευή, την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση που κατείχε για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1917, λόγω ανησυχιών για την αύξηση του δημόσιου χρέους την τελευταία δεκαετία και τους υψηλούς δείκτες πληρωμών τόκων.
Παρόλο που ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο για τη φορολογία των Ρεπουμπλικανών θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών μειώνοντας τις δαπάνες, με τη Karoline Leavitt, γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου, να δηλώνει ότι η εκτεταμένη νομοθεσία δεν θα αυξήσει το έλλειμμα, οι αριθμοί της Oxfam και οι αναλύσεις ανεξάρτητων φορέων ζωγραφίζουν μια τρομακτική εικόνα. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, απειλώντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει αυτή η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτικής;