Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ανατροπή! Ο τάφος της Βεργίνας δεν ανήκει στον Φίλιππο Β’

Νέα μελέτη ανατρέπει τη θεωρία 2.300 ετών

Ανατροπή! Ο τάφος της Βεργίνας δεν ανήκει στον Φίλιππο Β’. Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Journal of Archaeological Science τον Ιούλιο του 2025, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα σχετικά με τον περίφημο «Τάφο Ι» της Βεργίνας. Για δεκαετίες, πολλοί πίστευαν ότι ο συγκεκριμένος τάφος ανήκε στον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, τα ευρήματα της νέας έρευνας υποδεικνύουν ότι ο τάφος φιλοξενεί τα οστά ενός νεότερου άνδρα, ο οποίος έζησε και πέθανε πριν από τον ισχυρό Μακεδόνα βασιλιά.

Η ανακάλυψη αυτή, που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην αρχαιολογική κοινότητα, προέκυψε από λεπτομερείς αναλύσεις των οστών που βρέθηκαν στον σφραγισμένο Τάφο Ι, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1977 στην περιοχή της Βεργίνας στη βόρεια Ελλάδα. Πέρα από τον άνδρα, η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία μιας νεαρής γυναίκας και, συγκλονιστικά, τα λείψανα έξι βρεφών, γεγονός που ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα.

 

Φίλιππος Β΄

Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα στα οστά του άνδρα και της γυναίκας έδειξε ότι έζησαν μεταξύ 388 και 356 π.Χ. Οι ανθρωπολογικές αναλύσεις κατέδειξαν ότι ο άνδρας ήταν μεταξύ 25 και 35 ετών κατά τον θάνατό του. Δεδομένου ότι ο Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε το 336 π.Χ. σε ηλικία περίπου 46 ετών, τα νέα ευρήματα καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την ταύτιση του άνδρα αυτού με τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Ανατροπή! Ο τάφος της Βεργίνας δεν ανήκει στον Φίλιππο Β’

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο άνδρας που βρέθηκε στον Τάφο Ι δεν είναι ο Φίλιππος Β’», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Γιάννης Μανιάτης, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σε ηλεκτρονική του επικοινωνία με το Live Science.

Επιπλέον, η ραδιοχρονολόγηση των λειψάνων των έξι βρεφών έδειξε ότι αυτά τοποθετήθηκαν στον τάφο πολύ αργότερα, μεταξύ 150 π.Χ. και 130 μ.Χ., κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι η ταφή βρεφών σε παλαιότερους τάφους ήταν μια συνηθισμένη πρακτική κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, υποδεικνύοντας ότι τα βρέφη δεν είχαν πιθανότατα καμία σχέση με τους αρχικούς ενοίκους του τάφου.

Παρόλο που η νέα μελέτη αποκλείει τον Φίλιππο Β’ από τον Τάφο Ι, το ερώτημα για την πραγματική τοποθεσία της ταφής του παραμένει αναπάντητο. Πολλοί μελετητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα λείψανα του βρίσκονται στον γειτονικό Τάφο ΙΙ, ο οποίος δεν εξετάστηκε στη συγκεκριμένη έρευνα. Προηγούμενες μελέτες έχουν περιγράψει τον Τάφο ΙΙ ως έναν ασύλητο διθάλαμο τάφο που περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα ενός άνδρα που πέθανε περίπου στην ηλικία των 44 ετών.

Η νέα αυτή ανατροπή στην αρχαιολογική έρευνα της Βεργίνας ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της ιστορίας της Μακεδονίας και των ταφικών πρακτικών της αρχαιότητας. Οι ερευνητές αναμένεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την οριστική ταυτοποίηση των λειψάνων και την αποκάλυψη των μυστικών που κρύβουν οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!