Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας

Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας. Τα πάθη και τα ελαττώματα του Πάπα Φραγκισκου

Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας. Αν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έλεγες σε κάποιον από το φιλικό του περιβάλλον ότι ο Χόρχε θα γινόταν Πάπας, θα σου απαντούσε ότι πρέπει να σε δει επειγόντως γιατρός. Κι αυτό γιατί τίποτα μέχρι τότε δεν πρόδιδε κάτι τέτοιο. Εάν όμως κάποιος σε πίστευε, θα σου έλεγε ότι θα ήταν ένας Πάπας που δεν θα είχε καμία σχέση με όσους ξέραμε μέχρι τότε. Πράγματι, η κοσμοθεωρία του και η πορεία του προς την ηγεσία της Αγίας Έδρας μαρτυρούν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος απείχε παρασάγγας από τους προκάτοχους του.

Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας

 

Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έγινε ο 266ος Πάπας στην ιστορία, ο οποίος με τη λιτή του ζωή προκάλεσε εντύπωση σε όλο τον κόσμο. Επικοινωνούσε με τους πιστούς μέσω Twitter, έμενε σ’ ένα σπίτι δύο δωματίων, επέλεγε απλά και λιτά άμφια και κυκλοφορούσε με Fiat 500! Ποιος ήταν όμως ο Πάπας Φραγκίσκος;

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από μετανάστες Ιταλούς γονείς. Ο πατέρας του ήταν εργάτης στο σιδηρόδρομο και η μητέρα του νοικοκυρά. Από νεαρή ηλικία έδειξε βαθύ ενδιαφέρον για τη θρησκεία και συμπόνια για τους λιγότερο τυχερούς.

Ήταν γνωστός για το πάθος του με το ποδόσφαιρο και υπήρξε φανατικός οπαδός της Σαν Λορέντζο, έχοντας μάλιστα κάρτα μέλους μέχρι τέλους. Ήταν ένας καθημερινός Αργεντινός με πάθη και ελαττώματα. Ως έφηβος, είχε ασθενήσει από σοβαρή λοίμωξη και του είχε αφαιρεθεί ένας πνεύμονας για να επιβιώσει! Σπούδασε χημικός και κάποια εποχή δίδαξε σε λύκεια της Αργεντινής.

Η πρώτη του δουλειά ήταν πορτιέρης σε μπαρ. Ήταν τη δεκαετία του 1950, τότε που λάτρευε το τάνγκο, το ποδόσφαιρο και τη μαγειρική! Λένε ότι, αν έτρωγε κάποιος παέγια από τα χέρια του, ξεχνούσε ό,τι είχε γευτεί μέχρι τότε… Απ’ ό,τι φαίνεται, η ιεροσύνη δεν ήταν από την αρχή όνειρο ζωής γι’ αυτόν, καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ήταν αρραβωνιασμένος.

Όλα αυτά μέχρι που αποφάσισε να γίνει ιερέας. Τότε που άφησε τα μπαρ και τα τάνγκο του Κάρλος Γκαρδέλ, τις ωραίες κοπέλες του Μπουένος Άιρες και τα μαθήματα στα λύκεια, για να πιάσει στα χέρια του τη Βίβλο και το ροζάριο… Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο μπήκε στο τάγμα «Κοινωνία του Χριστού» (ιησουίτες) στις 11 Μαρτίου 1958. Το 1967, αφού ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές, χειροτονήθηκε ιερέας. Επέλεξε να βαπτιστεί Φραγκίσκος γιατί, όπως και ο Άγιος Φραγκίσκος, ήταν και αυτός ένας άνθρωπος που αγαπούσε τους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες.

Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας

Η άνοδος στην ιεραρχία

Οι ηγετικές ικανότητες και η βαθιά πνευματικότητα του αναγνωρίστηκαν γρήγορα. Υπηρέτησε ως επαρχιακός προϊστάμενος των ιησουιτών στην Αργεντινή από το 1973 έως το 1979, μια ταραχώδη περίοδο, που σημαδεύτηκε από πολιτική βία και δικτατορία. Έδωσε έμφαση στην ταπεινότητα και την εγγύτητα με το λαό, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια όσων διώκονταν από την κυβέρνηση.

Το 1992 διορίστηκε βοηθός επίσκοπος του Μπουένος Άιρες και το 1998 έγινε αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Έζησε απλά, επιλέγοντας να μείνει σε ένα ταπεινό διαμέρισμα αντί για την πολυτελή κατοικία του αρχιεπισκόπου, ενώ επέστρεψε και τη λιμουζίνα με το σοφέρ, προτιμώντας για τις μετακινήσεις του τη δημόσια συγκοινωνία. Ήταν γνωστός για την προσωπική του διακονία στους φτωχούς. Το 2001, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τον ανύψωσε στο βαθμό του καρδιναλίου.

Η σημαντικότερη στιγμή στην πορεία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν τον Μάρτιο του 2013, όταν βγήκε λευκός καπνός πάνω από το Βατικανό και παρουσιάστηκε στο πλήθος των καθολικών ο νέος Πάπας. Η εκλογή του σηματοδότησε μια σειρά από ιστορικές πρωτιές: Ήταν ο πρώτος ιησουίτης Πάπας, ο πρώτος Πάπας από το νότιο ημισφαίριο και ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας εδώ και πάνω από 1.200 χρόνια.

Ο ίδιος αρνήθηκε το δικαίωμα που απορρέει από τη θέση του να ζήσει στα παπικά διαμερίσματα στο Παλάτι του Βατικανού, ενώ μέχρι το τέλος είχε δύο δωμάτια στο «Σπίτι της Αγίας Μάρθας». Αντίθετα από τους προκάτοχους του, προτιμούσε πιο λιτά και διακριτικά άμφια, ενώ είχε αντικαταστήσει το «θρόνο» του με ένα λιγότερο εντυπωσιακό κάθισμα.

Ως καρδινάλιος, πίστευε ότι η χριστιανική ηθική δεν είναι μια τιτάνια προσπάθεια θέλησης, αλλά μια απάντηση στην ευσπλαχνία του Θεού. Χάρη σε αυτόν, πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στον Θεό και στην εξομολόγηση, κάτι που έχει ονομαστεί «επίδραση του Πάπα Φραγκίσκου».

Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας

 

Ο προκαθήμενος της συμπόνιας

Ο Πάπας επικοινωνούσε άμεσα με τους πιστούς, απαντούσε στα γράμματα που του έστελναν, ενώ διατηρούσε λογαριασμό και στο Twitter με εκατομμύρια followers. Τον Φεβρουάριο του 2014 πούλησε τη μοτοσικλέτα του, μία Χάρλεϊ που του είχαν κάνει δώρο, έναντι 327.000 δολαρίων, σε δημοπρασία για τη στήριξη των αναξιοπαθούντων. Μιλούσε άπταιστα ισπανικά, ιταλικά και λατινικά, ενώ τα κατάφερνε καλά με τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ουκρανικά, τα γαλλικά και τα πορτογαλικά.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν λάτρης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και είχε διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ήταν επίσης ο μόνος Πάπας που έγινε εξώφυλλο στο δημοφιλές περιοδικό «Rolling Stone». Κάτι που δικαιολογείται, αφού κυκλοφόρησε CD με τίτλο «Wake Up», στο οποίο έψελνε ύμνους.

Το 2013 αναδείχτηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό «Time». Επισκέφτηκε ασθενείς με AIDS, φτάνοντας στο σημείο να τους πλύνει και να τους φιλήσει τα πόδια! Ήταν πολίτης τριών διαφορετικών χωρών: Της Αργεντινής, της Ιταλίας και του Βατικανού.

Ωστόσο, είχε δηλώσει ανοιχτά ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν συμπεριλαμβάνεται στα «σχέδια του Θεού», ενώ ήταν και κατά των αμβλώσεων. Παράλληλα, όμως, υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των ανύπαντρων γυναικών και το διαζύγιο, έχοντας μάλιστα εκθέσει δημοσίως ιερείς που αρνούνταν να βαφτίσουν παιδιά που είχαν γεννηθεί εκτός γάμου.

Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας Ο πορτιέρης που έγινε ο πνευματικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας

 

Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφτηκε την Ελλάδα τον Μάιο του 2001 και έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που βρέθηκε στη χώρα μας μετά το Σχίσμα του 1054. Η επόμενη επίσκεψη Πάπα σε ελληνικό έδαφος έγινε τον Απρίλιο του 2016, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ταξίδεψε στη Λέσβο, όπου είχε επισκεφτεί τη Μόρια και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Η τρίτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο στις 4 Δεκεμβρίου του 2021.

 

Το όραμα του Πάπα και η εικόνα από την Κρήτη

Ο Ρολάντας Μακρίκας, ένας 53χρονος Λιθουανός, συνοδηγός αρχιερέας της παπικής βασιλικής της Σάντα Μαρία Ματζόρε, είναι το μόνο πρόσωπο που αναφέρεται στη διαθήκη του Πάπα. Ο Μακρίκας, μιλώντας στην εφημερίδα «Il Messaggero», εξηγεί ότι «όλα ξεκίνησαν από μια συνάντηση που είχαμε με τον Άγιο Πατέρα τον Μάιο του 2022. Με εκείνη την ευκαιρία, του είπα ότι, αφού ερχόταν τόσο συχνά στη βασιλική, ίσως έπρεπε να σκεφτεί να στήσει και τον τάφο του εδώ». Τότε, ο ποντίφικας του χαμογέλασε και του υπενθύμισε ότι όλοι οι πάπες είναι θαμμένοι στον Άγιο Πέτρο. Μετά όμως άλλαξε γνώμη: «Έπειτα από μία εβδομάδα με πήρε πίσω και μου είπε αυτά τα λόγια: “Η Παναγία μού είπε: Είναι καιρός να ετοιμάσεις τον τάφο σου”. Και μετά πρόσθεσε ότι ήταν χαρούμενος γιατί η Παναγία δεν τον ξέχασε».

«Μου είπε απλώς “βρες ένα μέρος για τον τάφο μου, γιατί θέλω να με θάψουν σε αυτή τη βασιλική”, προσθέτοντας ότι ήμουν προφήτης. Παρενέβη η Παναγία, δεν είμαι ο πραγματικός πρωταγωνιστής», συμπλήρωσε ο Μακρίκας.

 

Οι προσευχές στην Παναγία

Ο Πάπας Φραγκίσκος έτρεφε μεγάλη αγάπη και πίστη για τη Σάντα Μαρία Ματζόρε, μια από τις τέσσερις παπικές βασιλικές της Ρώμης. Έπειτα από κάθε του ταξίδι προσευχόταν πάντοτε στη συγκεκριμένη βασιλική, τη μεγαλύτερη, αφιερωμένη στην Παναγία. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας, είχε εμφανιστεί σε αναπηρικό αμαξίδιο να προσεύχεται μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, που εδώ και αιώνες βρίσκεται στο συγκεκριμένο ναό.
Είχε μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη διάσημη εικόνα με την ονομασία «Salus Populi Romani» (Υπέρ υγείας του λαού της Ρώμης – Προστάτιδα των Ρωμαίων). Έχει φωτογραφηθεί δεκάδες φορές να προσεύχεται μπροστά στη συγκεκριμένη εικόνα, για την οποία μάλιστα διέθεσε σημαντικά κεφάλαια, προκειμένου να συντηρηθεί από το 2017 μέχρι και το 2018. Η τελευταία προσφορά του στην Παναγία ήταν ένα μπουκέτο από ολόχρυσα τριαντάφυλλα που τοποθετήθηκε μπροστά στην εικόνα.
Η συγκεκριμένη εικόνα έχει μακρά ιστορία, που τη συνδέει με τη χώρα μας και συγκεκριμένα με την Κρήτη. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία του Βατικανού, η εικόνα, για την οποία έχουν υπάρξει δύο διαφορετικές εκδοχές αναφορικά με τη χρονολογία αγιογράφησης, μεταφέρθηκε στη Ρώμη μέσω του Τίβερη με πλοίο από την υπό βυζαντινή κυριαρχία Κρήτη το 590 μ.Χ. και έγινε δεκτή με τιμές από τον Πάπα Γρηγόριο τον Μέγα.

Επί αιώνες βρισκόταν πάνω από το βαπτιστήριο εντός του ναού της Σάντα Μαρία Ματζόρε, μέχρι τον 13ο αιώνα, όταν και μεταφέρθηκε σε ειδική μαρμάρινη προθήκη για την προστασία της. Στην εικόνα είναι ευδιάκριτη στα ελληνικά η θεολογική ονομασία της Παναγίας (Μήτηρ Θεού) και φαίνεται να έχει αγιογραφηθεί κατά τη βυζαντινή περίοδο, από τον τρόπο με τον οποίο η Παναγία κρατά στην αγκαλιά της το νεαρό Ιησού. Θρύλοι συνδέουν τη συγκεκριμένη εικόνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος λέγεται πως τη φιλοτέχνησε στο σπίτι του Ιωάννη, στο οποίο είχε καταφύγει μετά τη σταύρωση του Ιησού η ίδια η Παναγία. Λέγεται πως την εικόνα τη βρήκαν η Αγία Ελένη και ο Μέγας Κωνσταντίνος στην Κρήτη.

Νεότεροι ερευνητές σημειώνουν πως υπάρχει πιθανότητα να έχει φιλοτεχνηθεί και πολύ αργότερα (τον 13ο αιώνα) από Βυζαντινούς αγιογράφους που εργάζονταν για λογαριασμό της παπικής πύλης στο Βατικανό.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!