Το μέλι “καθαρίζει” τις αρτηρίες
Το μέλι “καθαρίζει” τις αρτηρίες. Η φυσική τροφή που ενισχύει την καλή χοληστερόλη και θωρακίζει την καρδιά
Το μέλι “καθαρίζει” τις αρτηρίες. Στην ταχύρρυθμη καθημερινότητά μας, η σωστή διατροφή τείνει να παραμελείται. Οι βιαστικές αποφάσεις και η παράλειψη γευμάτων συχνά μας οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας και ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, υπάρχει μια φυσική τροφή που μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανικό «καύσιμο» για το σώμα και το πνεύμα: το μέλι.
Το μέλι “καθαρίζει” τις αρτηρίες
Το μέλι δεν είναι απλώς ένα γλυκαντικό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα στην καρδιομεταβολική υγεία. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές μειώσεις σε επίπεδα σακχάρου νηστείας, συνολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, καθώς και τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, το μέλι φάνηκε να ενισχύει την HDL («καλή») χοληστερόλη, υποδεικνύοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες για την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά παρόλο που το μέλι αποτελείται κατά περίπου 80% από σάκχαρα, η δράση του στον οργανισμό δεν συγκρίνεται με αυτή της ζάχαρης. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει ένα πλούσιο μείγμα από κοινούς και σπάνιους υδατάνθρακες, ένζυμα, πρωτεΐνες, οργανικά οξέα και άλλες βιοδραστικές ενώσεις. Αυτό το μοναδικό προφίλ ενισχύει τη διατροφική του αξία και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Ο Tauseef Khan, επιστημονικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξηγεί πως τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ειδικά αν αναλογιστούμε την υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα. Τόσο εκείνος όσο και ο John Sievenpiper, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφικής Επιστήμης, συμφωνούν πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι όλα τα σάκχαρα τα ίδια.
Η ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews βασίστηκε σε 18 κλινικές μελέτες με πάνω από 1.100 συμμετέχοντες. Η μέση κατανάλωση μελιού ορίστηκε στα 40 γραμμάρια ημερησίως (δηλαδή περίπου δύο κουταλιές της σούπας) για διάστημα οκτώ εβδομάδων. Από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα ήταν πως τα μεγαλύτερα οφέλη εντοπίστηκαν στο άθερμο (ακατέργαστο) μέλι, καθώς και σε αυτό που προέρχεται από μονοανθικές καλλιέργειες.
Η ενσωμάτωση του μελιού στη διατροφή μας, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να φέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία. Εκτός από την ενίσχυση της ενέργειας, το μέλι υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και βελτιώνει συνολικά την καρδιομεταβολική μας κατάσταση. Αν θέλεις να κάνεις ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, το μέλι είναι μια εξαιρετική αρχή.