Επαναστατική ανακάλυψη! 47χρονη μίλησε έπειτα από 18 χρόνια σιωπής. Για σχεδόν δύο δεκαετίες, μια γυναίκα που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά, τώρα, χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία, ανέκτησε τη φωνή της.
Ένα πρόσφατα αναπτυγμένο εγκεφαλικό εμφύτευμα επέτρεψε σε μια 47χρονη να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο, μετά από 18 χρόνια σιωπής. Η γυναίκα έχασε την ικανότητά της να μιλάει και σήμερα πάσχει από τετραπληγία. Η καινοτόμος συσκευή, που μεταφράζει τις σκέψεις της σε προφορικές προτάσεις, σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα των διεπαφών εγκεφάλου – υπολογιστή.
Το καινοτόμο εμφύτευμα τοποθετήθηκε χειρουργικά στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συστήματα εγκεφάλου – υπολογιστή, τα οποία συχνά παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην επεξεργασία της ομιλίας, αυτή η νέα τεχνολογία λειτουργεί ακαριαία, επιτρέποντας στην ομιλούσα να διατηρεί φυσικό, ρευστό ρυθμό.
Επαναστατική ανακάλυψη!
«Μετατρέπει την πρόθεσή της να μιλήσει σε εύγλωττες προτάσεις», εξήγησε ο Gopala Anumanchipalli, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστημών Υπολογιστών στο UC Berkeley και συντάκτης της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα της γυναίκας χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, ενώ εκείνη φανταζόταν σιωπηλά να λέει προτάσεις. Για να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο φυσική ομιλία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν, επίσης, ηχογραφήσεις της φωνής της πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο, για να εκπαιδεύσουν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.
Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη μετέφρασε τα εγκεφαλικά της σήματα σε ήχους, στέλνοντας μικρές ηχητικές μονάδες -περίπου μισή συλλαβή- σε έναν συνθέτη ομιλίας κάθε 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτή η ταχεία επεξεργασία μιμείται τα φυσικά μοτίβα ομιλίας, κάνοντας την ομιλία της να κυλά με φυσιολογικό ρυθμό. «Δεν περιμένει να τελειώσει μια πρόταση», εξήγησε ο δρ. Anumanchipalli, «την επεξεργάζεται εν κινήσει».
Αποκωδικοποιώντας την ομιλία σε πραγματικό χρόνο, το σύστημα επιτρέπει τη φυσική ροή, στοιχείο που αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις υπάρχουσες βοηθητικές συσκευές επικοινωνίας. Ο δρ. Brumberg σημείωσε ότι η χρήση της αρχικής φωνής του ασθενούς αντί για έναν ρομποτικό τόνο προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο ρεαλισμού.