Τουταγχαμών: Ο φονικός συνδυασμός και η αιμομιξία
Τουταγχαμών: Ο φονικός συνδυασμός και η αιμομιξία. Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου του. Νέα ανάλυση DNA αποκαλύπτει την αλήθεια
Το μυστήριο που περιβάλλει τον θάνατο του βασιλιά Τουταγχαμών φαίνεται να λύνεται, έπειτα από μία ανατρεπτική ανακάλυψη DNA που έφερε στο φως νέα δεδομένα για τη ζωή και τον θάνατο του πιο διάσημου φαραώ της Αιγύπτου.
Ο νεαρός Τουταγχαμών πέθανε μόλις στα 18 του χρόνια, γεγονός που έχει προβληματίσει τους ιστορικούς και αρχαιολόγους για περισσότερο από έναν αιώνα. Τώρα, όμως, πρωτοποριακή γενετική έρευνα αποκαλύπτει τις πιο ισχυρές ενδείξεις μέχρι σήμερα για τα αίτια του πρόωρου θανάτου του.
Μια διεθνής επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της Αιγύπτου, το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και δύο ειδικούς από τη Γερμανία, ανέλυσε δείγματα ιστών από βασιλικές μούμιες – συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Τουταγχαμών.
Τα ευρήματα-σοκ δείχνουν ότι ο έφηβος φαραώ πιθανότατα πέθανε από έναν φονικό συνδυασμό ελονοσίας και σοβαρών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την αιμομιξία, κοινή πρακτική μεταξύ των βασιλέων της εποχής.
Αναπηρία και ασθένεια: Ο συνδυασμός που τον οδήγησε στον θάνατο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ DNA, ο Τουταγχαμών υπέφερε από νέκρωση στο αριστερό του πόδι, κάτι που τον ανάγκαζε να χρησιμοποιεί μπαστούνια – πάνω από 130 τέτοια βρέθηκαν στον τάφο του.
Ο συνδυασμός αυτής της πάθησης με την ελονοσία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν θανατηφόρα, εκτιμάται πως ήταν ο λόγος του πρόωρου θανάτου του.
Η ίδια μελέτη βοήθησε επίσης στην ανασύνθεση του πολύπλοκου γενεαλογικού του δέντρου. Το DNA συνδέει τους παππούδες του με τον Φαραώ Αμενχοτέπ Γ’ και τη βασίλισσα Τίγι, ενώ ενδείξεις δείχνουν ότι ο πατέρας του ήταν ο Ακενατόν – και πιθανόν η μητέρα του να ήταν η αδερφή του Ακενατόν, στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση της αιμομιξίας.
Ποιος ήταν ο Τουταγχαμών;
- Ο Τουταγχαμών θεωρείται ο πιο διάσημος από όλους τους φαραώ της Αιγύπτου.
- Βασίλεψε μεταξύ 1332 – 1323 π.Χ., μόλις σε ηλικία 10 ετών.
- Παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Ανκεσεναπάτεν και απέκτησαν δύο θνησιγενείς κόρες.
- Πέθανε σε ηλικία 19 ετών κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.
- Πολλοί πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πέθανε από ατύχημα ή ασθένεια.
- Ο τάφος του έγινε διάσημος λόγω της “κατάρας των Φαραώ” που φέρεται να σκότωσε πολλούς αρχαιολόγους μετά την ανακάλυψή του το 1922.
Παρά τη σύντομη βασιλεία των μόλις εννέα ετών, η ανακάλυψη του σχεδόν άθικτου τάφου του από τον Χάουαρντ Κάρτερ τον έκανε σύμβολο της αιγυπτιακής ιστορίας.
Ανακαλύψεις που συγκλονίζουν
- Μάσκα Θανάτου: Η περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα βάρους άνω των 10 κιλών ίσως να είχε αρχικά κατασκευαστεί για γυναίκα.
- Όπλα στον τάφο: Ανακαλύφθηκαν δύο εξαιρετικά σπάνια εγχειρίδια – ένα από σίδηρο και ένα από χρυσό.
- Προβλήματα υγείας: Φορούσε χρυσά σανδάλια στη μούμια του, πιθανόν κατασκευασμένα αποκλειστικά για την ταφή. Η κατάστασή του επιβεβαιώνει πως περπατούσε με δυσκολία.
Η επιστήμη ανοίγει παράθυρο στο παρελθόν
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), έχουν προκαλέσει νέο κύμα διαλόγου στους κόλπους των αιγυπτιολόγων. Παρά τις διαφωνίες για την ταυτότητα της μητέρας του, τα νέα δεδομένα αποτελούν την πιο ισχυρή επιστημονική απόδειξη μέχρι σήμερα.
Η έκθεση “Tutankhamun Exhibition” στο Ντόρτσεστερ παρουσιάζει τα νέα ευρήματα, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον μυστηριώδη φαραώ.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έκθεσης, Τιμ Μπάτι: «Αυτό είναι κάτι που απασχολεί τον κόσμο εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Τώρα, αρχίζουμε να έχουμε πραγματικές απαντήσεις, και αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό.»