Αυτά είναι τα 12 ξένα πανεπιστήμια-κολοσσοί που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα
Κατέθεσαν αίτηση για την ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας
Συνολικά, 12 ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται να ανοίξουν παράρτημά τους στην Ελλάδα, καθώς χθες, Δευτέρα 31 Μαρτίου, έληξε η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων. Οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν άμεσα στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους. Συγχρόνως, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), ο οποίος θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων. Τα κριτήρια που θα εφαρμόσουν η ΕΘ.Α.Α.Ε. και ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι αυστηρά καθορισμένα με βάση το θεσμικό πλαίσιο. Διευκρινίζεται ότι η αίτηση δεν αποτελεί και αδειοδότηση.
Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των παραρτημάτων θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των φακέλων από την ΕΘ.Α.Α.Ε. και τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και από το βαθμό αρτιότητας των αιτήσεων.
Συνολικά, υποβλήθηκαν δώδεκα αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Επίσης, υποβλήθηκε και μία αίτηση για έναρξη λειτουργίας παραρτήματος το ακαδημαϊκό έτος 2026-27.
Τα 12 ξένα πανεπιστήμια είναι τα εξής:
- The Open University
- The University of York
- University of Greater Manchester
- Université Sorbonne Paris Nord
- University of Derby
- The University of West London
- University of Essex
- University of Nicosia
- London Metropolitan University
- Queen Margaret University
- The University of Keele
- University of East London
Το μητρικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, που κατέθεσε αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27 είναι το Sunderland University, ενώ η διαδικασία παραμένει ανοικτή και για άλλα πανεπιστήμια.