Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Άκης Τσελέντης: Υπάρχει κίνδυνος για σεισμό 7,7R νότια της Κρήτης

Εξηγεί τον κίνδυνο για πολλές περιοχές σε περίπτωση σεισμού 7,7 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Άκης Τσελέντης: Υπάρχει κίνδυνος για σεισμό 7,7R νότια της Κρήτης. Εξηγεί τον κίνδυνο για πολλές περιοχές σε περίπτωση σεισμού 7,7 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.376 έχουν τραυματιστεί από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή. Αν και το επίκεντρο βρισκόταν σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων από την Μπανγκόκ, η δόνηση έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Ο σεισμολόγος και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εξηγεί ότι αντίστοιχα φαινόμενα μπορούν να συμβούν και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο Ελληνικό τόξο, όπου η ευρασιατική πλάκα συγκρούεται με την αφρικανική νότια της Κρήτης.

Ο ρόλος των επιφανειακών κυμάτων

Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, ο σεισμός στη Μιανμάρ είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, γεγονός που προκάλεσε τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας σεισμικών κυμάτων, γνωστών ως επιφανειακά κύματα. Αυτά τα κύματα έχουν μεγάλες περιόδους και μπορούν να διαδοθούν σε τεράστιες αποστάσεις στην επιφάνεια του εδάφους.

Αυτός ο τύπος σεισμικής δόνησης μπορεί να επηρεάσει περιοχές πολύ μακριά από το επίκεντρο, όπως έγινε στη Μπανγκόκ. Παρόμοιο σενάριο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 7,5-8,0 Ρίχτερ στο Ελληνικό τόξο.

Οι κίνδυνοι για κατασκευές στην Ελλάδα

Ο κίνδυνος από τέτοιους σεισμούς δεν περιορίζεται μόνο στις άμεσες περιοχές γύρω από το επίκεντρο. Ο Άκης Τσελέντης προειδοποιεί ότι τα επιφανειακά κύματα μπορούν να επηρεάσουν:

Ψηλά κτίρια

Μεγάλες γέφυρες

Αγωγούς παροχής φυσικού αερίου

Ανεμογεννήτριες

Κατασκευές μεγάλων ιδιοπεριόδων

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

«Κινδυνεύει η χώρα μας από αντίστοιχους ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ σεισμούς που μπορεί σε βάθος χρόνου να συμβούν στο Ελληνικό τόξο; (Εκεί που η Ευρασιατική πλάκα συγκρούεται Νότια της Κρήτης με την Αφρικανική);;; Δυστυχώς ΝΑΙ!»

Ο λόγος που έπεσαν ουρανοξύστες στην Bakong σε απόσταση 1400Χλμ μακριά από το επίκεντρο ήταν κυρίως γιατί τα σεισμικά κύματα που έφθασαν στην Bakong λόγω της μεγάλης διαδρομής τους μέσα από το γήινο φλοιό έχασαν τις υψηλές συχνότητες έμειναν με τις χαμηλές (δηλ μεγάλες περιόδους) και συντόνισαν τα κτήρια (τα ψηλά) που έχουν μεγάλες ιδιοπεριόδους.

Επιπλέον λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία σεισμικών κυμάτων, τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες περιόδους και διαδίδονται στην επιφάνεια του εδάφους ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ.

Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για την Ελλάδα, γιατί μακρινοί σεισμοί 7.5-8.0R που είναι το δυναμικό του Ελληνισμού τόξου μπορούν να επηρεάσουν τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες, και άλλες μεγάλων ιδιοπεριόδων κατασκευές.

Κάπως έτσι εξηγείται το ότι με τον σεισμό του 81 επλήγησαν κυρίως πολυώροφες πολυκατοικίες στην αθήνα και μάλιστα ο τελευταίος όροφος πάνω ,σε αντίθεση με τον σεισμό του 99 που χτυπήθηκαν κυρίως μονοκατοικίες που δεν ήταν τόσο καλά χτισμένες και κάποιες βέβαια πολυκατοικίες αλλά οι ζημιές έγιναν μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου και όχι στους τελευταίους όπως με τον σεισμό του 81.

Θυμηθείτε επίσης και τον 7άρι από τα Κύθηρα τα Θεοφάνεια του 2006. Όπου δονήθηκε όλοι η χώρα σχεδόν το ίδιο και μάλιστα και μέσα στην Αθήνα σε ψηλά κτίρια πέσαν μπιμπελό και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα από σύνθετα παρότι ήταν σε απόσταση άνω των 200 km…

Δηλαδή η διαφορά είναι ότι σε τέτοιου είδους σεισμούς έχουμε μεγάλη χαμηλόσυχνη ταλάντωση του εδάφους αλλά όχι με μεγάλη επιτάχυνση, σε αντίθεση με τοπικούς και επιφανειακούς σεισμούς που έχουν μεγάλες υψίσυχνες εδαφικές κινήσεις και επιταχύνσεις…

 

Όλα τα viral video εδώ.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!