Στο Ισραήλ προετοιμάζονται για τσουνάμι από τη Σαντορίνη
Μετά τις προειδοποιήσεις Τούρκων για πιθανό τσουνάμι και οι Ισραηλινοί προετοιμάζουν τον πληθυσμό τους
Το Ισραήλ πρέπει να αρχίσει τις προετοιμασίες για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου τσουνάμι, τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια συνάντησης με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και πολλά υπουργεία την Τετάρτη.
Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, σε σχετικό άρθρο,αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε και πού θα χτυπήσει το επόμενο τσουνάμι ή η έκταση των πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσει, η πιθανότητα αυξάνεται σε περιόδους αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, όπως οι πρόσφατες δονήσεις στην Ελλάδα.
Υπογραμμίζεται δε ότι στο νησί της Σαντορίνης, χιλιάδες μικροί σεισμοί που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν εγείρει ανησυχίες ότι ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να είναι επικείμενος, προκαλώντας ενδεχομένως τσουνάμι στη Μεσόγειο.
Όπως τονίζεται όμως, το Ισραήλ είναι μέρος ενός περιφερειακού συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι, το οποίο μπορεί να εκδώσει ειδοποιήσεις αμέσως μόλις εντοπιστεί ένα κύμα τσουνάμι, ενώ η χώρα έχει επίσης εγκαταστήσει αισθητήρες τσουνάμι σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτής.
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου προέτρεψε τις οικογένειες να προετοιμαστούν συζητώντας το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι, δημιουργώντας ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διασφαλίζοντας ότι κάθε μέλος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κινδύνου.
Η εξοικείωση με τα τοπικά σχέδια εκκένωσης και ο εντοπισμός των πλησιέστερων οδών διαφυγής από το σπίτι ή την εργασία μπορεί να αποβεί σωτήρια», σημειώθηκε στην ίδια ανακοίνωση.
Ενώ ο Ariel Heimann, ς γεωλόγος στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), σχολάισε τις ανησυχίες για πιθανό τσουνάμι μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα: “Περίπου 2.000 σεισμοί σημειώθηκαν στη Σαντορίνη την τελευταία εβδομάδα, με τους ισχυρότερους να έχουν μέγεθος μεταξύ 4 και 5,3 Ρίχτερ, εκ των οποίων 24 τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτοί οι σεισμοί είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής τεκτονικής πλάκας, ένα φαινόμενο που οδηγεί επίσης σε ηφαιστειακές εκρήξεις”, εξήγησε.
Ο Heimann σημείωσε ότι “ένα τέτοιο σύμπλεγμα σεισμών θα μπορούσε να προηγηθεί ενός μεγάλου σεισμού που μπορεί να συμβεί σύντομα.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης σημαντική πιθανότητα ότι μετά από μια περίοδο τέτοιας σεισμικής δραστηριότητας, το φαινόμενο θα υποχωρήσει και η ηρεμία θα επανέλθει”. Αν και η κατάσταση χρήζει προσοχής, ο Χάιμαν διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ απέχει περίπου 1.200 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ένας ισχυρός σεισμός εκεί δεν θα γινόταν αισθητός – ή αν γινόταν, δεν θα προκαλούσε ζημιές. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα επίκεντρα αυτών των σεισμών βρίσκονται στη θάλασσα, μια ισχυρή δόνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει κύματα τσουνάμι που θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές του Ισραήλ.
“Χρειάζεται χρόνος για να ταξιδέψει ένα κύμα τσουνάμι στη Μεσόγειο, και ακόμη και αν ένας σεισμός προκαλέσει ένα τέτοιο κύμα, θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να εκδοθεί προειδοποίηση πριν φτάσει.
Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε συναγερμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι ένας μεγάλος σεισμός στο Ισραήλ δεν είναι ζήτημα του αν, αλλά του πότε, και είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε αναλόγως για αυτή την απειλή”, είπε.
Όλα τα viral video εδώ.