Αγωνία! Πέντε σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε μία ώρα στην Αμοργό
Συνεχίζεται η μεγάλη φυγή από τη Σαντορίνη
Αγωνία στις Κυκλάδες! Πέντε σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε μία ώρα στην Αμοργό. Το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και ένταση στις Κυκλάδες, με τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των νησιών να προσπαθούν να φύγουν άρον άρον. Πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα στις Κυκλάδες, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, σήμερα το πρωί, με την ανησυχία να κορυφώνεται.
Συγκεκριμένα, στις 11:09 σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ σε απόσταση 21 χλμ. ΝΔΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 11:03 σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 11:01 σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ σε απόσταση 14 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 10:55 σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 10:15 σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ σε απόσταση 16 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Η εικόνα με το σμήνος σεισμών στις Κυκλάδες τις τελευταίες ώρες. Όπως φαίνεται, το επίκεντρο βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά, στη Σαντορίνη και στην Αμοργό.
Αγωνία! Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη
Στα νησιά που βρίσκονται πέριξ του επικέντρου, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Αμοργό, στην Ανάφη και στην Ίο, η αγωνία μεγαλώνει καθώς η γη συνεχίζει να σείεται κάτω από τα πόδια τους.
Oι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας το πρωί στο iefimerida.gr μίλησε για δύο πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να ακολουθήσει «Αυτή τη στιγμή αυτό που εκτιμούμε είναι ή να υπάρξει μια μακρά σεισμική ακολουθία με αυτά τα μεγέθη σεισμών για μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, ή να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μέχρι 5,5 Ρίχτερ -γιατί το να φτάσει στα 6 Ρίχτερ το θεωρούμε αρκετά ακραία περίπτωση- και στη συνέχεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Και, φυσικά, δεν μιλάμε για το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει το σεισμό του 1956».
Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, τόνισε σήμερα στην ΕΡΤ ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς.
Μιλώντας για την ενεργή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, στην Άνυδρο και στην Αμοργό, σημείωσε αρχικά: «Έχουμε σήμερα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί κοντά στη νησίδα Άνυδρο. Έχουμε ακόμα μια πολύ ενεργή ακολουθία σεισμών».
Ο Άκης Τσελέντης, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του σημείωσε ότι δεν αποκλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα, αλλά, αντίθετα, εντείνει τους ρυθμούς της. «Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R. Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό πως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας, και δυστυχώς, όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός, τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθός του» ανέφερε.
Στο μεταξύ, το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα διυπουργική σύσκεψη, ενώ σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν αναχωρήσει από τη Σαντορίνη και από άλλα νησιά υπό το φόβο των σεισμών, που δεν σταματούν καθόλου.