Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες. Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης;
Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή των Κυκλάδων, με δεκάδες μικροσεισμούς να καταγράφονται στα νησιά της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γύρω περιοχών. Δύο ισχυρές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και θέτοντας στο επίκεντρο των συζητήσεων το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε σύντομο διάστημα
Ο πιο πρόσφατος σεισμός καταγράφηκε στις 15:29 στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ. Λίγο νωρίτερα, στις 14:51, άλλη δόνηση 4,1 Ρίχτερ συγκλόνισε την ίδια περιοχή. Νωρίτερα το πρωί, στις 12:16, σημειώθηκε σεισμός 3,9 Ρίχτερ 25 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Ανάφης, με εστιακό βάθος περίπου 15 χιλιόμετρα. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με μετασεισμούς που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 3 Ρίχτερ, ενώ ακόμα και ασθενείς δονήσεις καταγράφονται με μικρή χρονική απόσταση.
Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες. Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης;
Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή σύνδεση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν ηφαιστειακή προέλευση. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, οι δονήσεις είναι κυρίως τεκτονικές και δεν συνδέονται με ηφαιστειακές διεργασίες κάτω από ή γύρω από το ηφαίστειο.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι από την εξέταση της σεισμικής δραστηριότητας προκύπτει πως πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς, και όχι ηφαιστειακούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε τη σημασία της προετοιμασίας για μελλοντικούς κινδύνους, είτε σεισμικούς είτε ηφαιστειακούς. Αναφερόμενος σε πιθανές εκρήξεις, σημείωσε ότι αναμένονται μικρής έντασης, οι οποίες όμως απαιτούν μέτρα προφύλαξης.
Σε ανάρτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο αυξάνεται και ο σεισμικός κίνδυνος». Υποστήριξε πως ο μηχανισμός γένεσης των σεισμών, όπως δημοσιεύθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, επιβεβαιώνει ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικής φύσης.
«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε.
«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.
Παρόλο που η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παραμένει αυξημένη, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι οι δονήσεις δεν σχετίζονται με ηφαιστειακές διεργασίες. Η προληπτική προσέγγιση και η στενή συνεργασία των τοπικών αρχών με τα επιστημονικά κέντρα αποτελούν τη βάση για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης. Η συνεχής ενημέρωση και η προετοιμασία είναι κλειδιά για τη διατήρηση της ασφάλειας στα νησιά.
Όλα τα viral video εδώ.