Κίνδυνος! Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου πλησιάζει βρετανικό νησί
Το Α23a απειλεί την άγρια ζωή στη Νότια Τζόρτζια
Κίνδυνος! Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου πλησιάζει βρετανικό νησί. Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, γνωστό ως A23a, κινείται με κατεύθυνση προς τη Νότια Τζόρτζια, ένα απομακρυσμένο βρετανικό έδαφος, δημιουργώντας ανησυχία για την τοπική πανίδα. Το παγόβουνο, που αποκόπηκε από τον παγετώνα Filchner στην Ανταρκτική το 1986, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στην άγρια ζωή του νησιού, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για πολλές προστατευόμενες είδη, όπως οι πιγκουίνοι και οι φώκιες.
Αυτή τη στιγμή, το A23a απέχει περίπου 173 μίλια (280 χιλιόμετρα) από τη Νότια Τζόρτζια και συνεχίζει να πλησιάζει με ταχύτητα. Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την επιβράδυνση του λιώσιμου της τεράστιας παγωμένης μάζας, η οποία κάποτε είχε έκταση 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά έχει συρρικνωθεί στα 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου όσο η αγγλική κομητεία της Κορνουάλης.
Κίνδυνος! Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου πλησιάζει βρετανικό νησί
Η απειλή από τα παγόβουνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα οικοσυστήματα της περιοχής. Στο παρελθόν, όταν γιγάντια παγόβουνα είχαν εισέλθει στην περιοχή, πολλά ζώα, όπως οι νεοσσοί πιγκουίνων και τα κουτάβια φώκιας, είχαν βρει τραγικό θάνατο, καθώς τα παγόβουνα απομόνωσαν τις αποικίες από τις πηγές τροφής τους. Η συνεχής παρακολούθηση των κινήσεων του A23a από διεθνείς επιστήμονες και ναυτικούς είναι καθοριστική, καθώς οποιαδήποτε πρόσκρουση με την ακτή της Νότιας Τζόρτζια θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή.
Ο Mark Belchier, θαλάσσιος οικολόγος, ανέφερε ότι οι συνέπειες για την αλιεία και την άγρια ζωή στην περιοχή είναι αναπόφευκτες, αν και σημείωσε ότι και τα δύο συστήματα έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν. Ωστόσο, η περιοχή φιλοξενεί πολύτιμες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων και εκατομμύρια θαλάσσιους ελέφαντες και φώκιες, καθιστώντας την επίδραση του παγόβουνου σοβαρή για τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Η πιθανότητα το A23a να θρυμματιστεί σε τεράστια κομμάτια κάθε μέρα και να πλέει «αδέσποτο» για χρόνια αποτελεί έναν ακόμη λόγο ανησυχίας για τους ειδικούς που παρακολουθούν στενά την πορεία του.